Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’den sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması için son uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) altıncı değerlendirme raporunun son bölümü yayımlandı. “İklim Değişikliğinin Azaltılması” başlıklı rapor, dün 195 üye ülke tarafından onaylandı. Rapora göre, küresel ısınmanın olumsuz etkilerini önlemek için karbon salımlarının üç yıl içinde zirveye çıkması ve bundan sonra hızla düşmesi gerekiyor.

Raporda, 2025’ten sonra küresel ısınmanın olumsuz etkilerini önlemek için karbon salımının hızla düşürülmesi gerektiği vurguladı. Bunu yapmanın maliyetinin yüksek olmadığı ancak bunun için hükümetlerin, şirketlerin ve bireylerin büyük bir çaba göstermesi gerektiğinin altı çizildi. Dünyanın önde gelen iklim bilimcileri, hızlı bir şekilde eyleme geçilmediği takdirde, sıcaklık artışları 3 derecenin üzerine çıkacağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Imperial College London’da profesör ve raporu hazırlayan çalışma grubunun eş başkanı Jim Skea, iklim krizinden kaçmak için zaman kalmadığını vurgulayarak, “Küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak istiyorsak ya şimdi harekete geçmeliyiz ya da asla. Tüm sektörlerde hızlı bir şekilde emisyonlar azaltılmadan bunun gerçekleşmesi imkansız” dedi.

Rapor, IPCC’nin iklim değişikliği hakkındaki en son kapsamlı incelemesinin üçüncü ve son bölümü. IPCC raporlarının derlenmesi yaklaşık yedi yıl sürüyor.

Rapor, sıcaklıkların 1,5 derecenin üzerine çıkmasının artık “neredeyse kaçınılmaz” olduğunu tespit etse de IPCC artışı kritik seviyenin altına düşürmenin mümkün olabileceğini söylüyor. Ancak bunu yapmak için karbondioksiti atmosferden uzaklaştıracak teknolojilerin gerekebileceğine vurgu yapılıyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres, bazı hükümetlerin ve şirketlerin 1,5 derece için doğru yolda olduklarını iddia ederek “yalan söylediklerini” belirtti. Guterres, “Bazı hükümet ve iş dünyası liderleri bir şey söylüyor ama başka bir şey yapıyor. Basitçe söylemek gerekirse, yalan söylüyorlar. Ve sonuçlar felaket olacak” ifadelerini kullandı.

Savaş krizi tetikliyor mu?

Yükselen enerji fiyatları ve Ukrayna’daki savaş, hükümetleri enerji politikalarını yeniden düşünmeye sevk etti. ABD, Birleşik Krallık ve birçok Batılı ülke, müdahalelerinin bir parçası olarak fosil yakıt kullanımını artırmayı düşünüyor. Ancak IPCC raporu, artan fosil yakıtların 1,5 derece hedefini ulaşılmaz hale getireceğini açıkça ortaya koyuyor.

Rapordan öne çıkanlar şöyle: 

  • Dünya 1,5 derecede kalacaksa kömür kullanımının durdurulması gerekiyor ve şu anda planlanan yeni fosil yakıt altyapısı, 1,5 derece sıcaklık artışı hedefinin aşılmasına neden olacak.
  • Metan emisyonları üçte bir oranında azaltılmalı.
  • Ormanlar ve topraklar korunmalı. Ağaç dikmek, fosil yakıtların emisyonlarını telafi etmek için yeterli olmaz.
  • Düşük karbonlu bir dünyaya geçiş için yapılan yatırım, olması gerekenden yaklaşık altı kat daha düşük.
  • Enerji ve ulaşımdan binalara ve gıdaya kadar küresel ekonominin tüm sektörleri çarpıcı ve hızlı bir şekilde değişmeli. Hidrojen yakıtı ve karbon yakalama ve depolama dahil olmak üzere yeni teknolojilere ihtiyaç duyulacak.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.