Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da suya yüzde 29 zam geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Olağanüstü Kurulu bugün (5 Nisan) İBB’nin Saraçhane’deki başkanlık binasında yapıldı. İSKİ, İstanbul’da suya yüzde 68,34’lük zam teklif etti. Ancak AKP grubu fiyatı çok yüksek buldu ve ortak kararla bir zam yapılmasını istedi. Ortak karar sonrasında birinci kademe için 5,56 lira olan birim fiyatı 8,33 liraya yükseltildi. Ücretsiz “İnsani Su Kullanım Hakkı” ile birinci kademe konut birim fiyatı faturaya 7,21 lira olarak yansıyacak. İkinci kademe için geçerli olan 8,35 liralık fiyatın 12,51 liraya yükseltilmesini içeren teklif İBB Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi. 

Şubat ayındaki İBB Meclisi’nde İSKİ, konutlarda birinci kademe için (0-15 metreküp) yüzde 50, ikinci kademe için (16 metreküp ve üzeri) yüzde 69, üçüncü kademe için (31 metreküp ve üzeri) yüzde 80 zam teklif etmiş ancak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile diğer gruplar anlaşamayınca teklif reddedilmişti.

İBB Meclisi, İSKİ’nin olağanüstü kurulunu 2022 içinde ikinci kez topladı. AKP Meclis Üyesi ve İBB Meclis Birinci Başkanvekili Zeynel Abidin Okul, olağanüstü genel kurulu açtı ve ortak bir zam kararının çıkmasını istediğini söyledi. Okul’un açış konuşmasından sonra İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, kurumun zam teklifini meclise sundu.

İSKİ’nin teklifi şöyleydi: 

  • Konut birinci kademe için (0-15 metreküp “İnsani Su Kullanım Hakkı” ) yüzde 68, ikinci kademe için (16 metreküp ve üzeri) yüzde 80,83 zam. 
  • Birinci kademe için 5,56 lira olan  tarifenin, “İnsani Su Kullanım Hakkı” hesaplandığında 9,36 liraya, ikinci kademe için geçerli olan 8,35 liralık fiyatın 15,10 kuruşa yükselmesi.   

AKP Grubu ise İSKİ’nin teklifini makul bulmadı ve ortak bir zam teklifi için grup başkanvekilleri ile 20 dakikalık bir toplantı talep etti. 20 dakika sürmesi beklenen toplantı, iki saat sürdü.

Toplantının ardından CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, birinci kademe için 5,56 lira olan birim fiyatın 8,33 liraya yükseltilmesini ancak “İnsani Su Kullanım Hakkı” indirimi uygulandığından 7,21 liraya indirilmesini öngören ve ikinci kademe için geçerli olan 8,35 liralık birim fiyatın 12,51 kuruşa  yükseltilmesini düzenleyen teklifi Meclis’e sundu ve teklif oybirliğiyle kabul edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.