Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali – Zelenskiy: “Rusya savaş suçlarını örtbas etmeye çalışıyor”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 41. günü. Dünya, Ukrayna ordusunun geri aldığı Buça’daki görüntüleri konuşuyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “savaş suçlusu” olarak nitelendirdi ve yargılanması için çağrıda bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarını gizlemeye çalıştığını söyledi. Zelenskiy’nin bugün Rusya’nın da daimi üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) hitap etmesi bekleniyor. Medyascope, savaşın 41. gününde bilmeniz gerekenleri derledi.

Biden’dan Putin’e: “Savaş suçlusu”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Buça’daki görüntüleri “savaş suçu” olarak adlandırdı ve Putin’in yargılanması gerektiğini söyledi:

“Putin’e savaş suçlusu dediğim için eleştirilmiştim. Fakat son günlerde Buça’da neler yaşandığını hepimiz gördük. Putin bir savaş suçlusu ama hakkındaki delilleri de toparlamamız gerekiyor. Putin bir zalim. Buça’da olanlar korkunç ve herkes bunu gördü.”

Zelenskiy’den Buça’ya ziyaret: “Barış müzakereleri güçleşti”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın işgal ettiği bölgeleri gezdi ve Rus güçlerinin işlediği savaş suçları iddialarını takip edeceğini söyledi. Buça’daki sivil katliam iddialarını yerinde gözlemleyen Zelenskiy, “Binlerce insanın öldürüldüğünü ve işkenceye uğradığını biliyoruz. İnsanlar uzuvlarını kaybetti, kadınlara tecavüz edildi, çocuklar öldürüldü” diye konuştu. Zelenskiy, Buça’da yaşananların ardından iki ülke arasında devam eden barış müzakerelerinin de zora girdiğini söyledi.

Zelenskiy’nin bugün Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne hitap ederek, Buça’da gördüklerini anlatması ve elindeki kanıtları paylaşması bekleniyor. Zelenskiy dünkü (4 Nisan) açıklamalarında, “İşgalcilerin yaptıklarına dair soruşturmamız başladı. Şu an elimizde, sadece Buça’da 300’den fazla insanın işkenceye uğradığı ve öldürüldüğü bilgisi mevcut” demişti.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vasily Nebenzia ise Rus birliklerinin Buça’yı işgali esnasında hiçbir sivilin zarar görmediğini öne sürdü ve Ukrayna’yı provakasyon ile suçladı.

ABD ve İngiltere’den çağrı: Rusya, BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılsın

ABD ve İngiltere, Rus birliklerinin Buça’da sistematik olarak sivilleri infaz ettiği yönündeki iddiaların ardından, Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’nden uzaklaştırılmasını talep edeceklerini açıkladı.

Pekin’den müzakere çağrısı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba dün telefonda görüştü. Bu görüşme, 1 Mart’tan bu yana iki ülke arasında bildirilen ilk telefon görüşmesi olarak kayda geçti. Görüşmede Yi, Pekin’in savaşı sona erdirmek için taraflar arasında müzakerelerin başlaması gerektiğine yönelik bir çağrıda bulundu.

Ukrayna’da doğan çocuklara “Javelin” ismi verildi

Ukrayna basınında çıkan haberlere göre, son günlerde Ukrayna’da doğan iki çocuğa İngiliz füzelerinin ismi verildi. Ukrayna’nın eski First Lady’si Katerina Yuşçenko, çocuklara, “Yan Javelin” ve “Javelina” isimlerinin konulmasının Ukrayna’ya Batı ülkeleri tarafından gönderilen silah yardımı için minnet göstergesi olduğunu söyledi.

Maksim Levin son yolculuğuna uğurlandı

Kiev Metropolitliği, Ukrayna’da öldürülen gazeteci Maksim Levin için bir tören düzenledi. Kilisenin Instagram hesabından paylaşılan fotoğrafta şu ifadeler yer aldı:

“O, doğruya hizmet etmeye kendini adamış biriydi. O özel bir şekilde hizmet ediyordu. Ruhu ve gözleriyle gördüklerini, fotoğraf aracılığıyla diğerlerine aktardı.”

Almanya, 40 Rus diplomatı sınır dışı etti

Uluslararası toplum, Buça’da sivillere yönelik cinayetlerde yeni delillerin ortaya çıkması üzerine Rusya’ya tepki göstermeye devam ediyor. Almanya, 40 Rus diplomatı sınır dışı ederken; Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin’in Ukrayna’ya gönderdiği desteğin artacağını söyledi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.