Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşını izlerken hayatını kaybeden gazetecilerin hikâyeleri

Rusya Federasyonu’nun 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya saldırmasının üzerinden 35 gün geçti. Saldırıların başlamasından beri hem ulusal hem uluslararası gazeteciler, yaşanan trajedileri fotoğraflıyor, raporluyor ve kayda alıyorlar. Rusya-Ukrayna savaşı boyunca yaşanan gelişmeleri kayda alan gazetecilerin bir kısmı ise hayatını kaybetti.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşla birlikte birçok ulusal ve uluslararası gazeteci Kiev’de, İrpin’de, Harkov’da ve Ukrayna’nın diğer bölgelerinde yaşanan olayları raporluyor ve fotoğraflıyor. Rus ordusunun bombardımanları ve Ukrayna savunması arasında haber peşinde koşarken hayatlarını kayeden gazetecilerin hikâyelerini sizin için derledik.

Oksana Baulina

Rus gazeteci Oksana Baulina, 23 Mart’ta Kiev’de görev yaparken bir roket saldırısıyla hayatını kaybetti. Oksana Baulina, bağımsız haber sitesi “The Insider”da çalışıyordu.

Oksana Baulina

Kariyerinin ilk yıllarında Oksana, “Time Out Moscow” ve “In Style” gibi yasam tarzı dergilerinde çalıştı. 2013 yılında, Alexey Navalny’nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı için çalışmaya başladı. Putin’in, vakfı “yasadışı” olarak etiketlemesinin ardından Baulina Rusya’yı terk etti. Alex Navalny, kişisel twitter hesabından Oksana Baulina’nın çalışmaları hakkında bir bilgisel paylaştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları başlamadan önce Oksana, “The Insider”a Rusya’daki aktivizmleri ve yolsuzlukları haber yapıyordu. Rusya Ukrayna’ya saldırdıktan sonra ise aynı dergi için Kiev’den ve Lviv’den haberler yazıyordu. Füze saldırısında hayatını kaybetmeden önce Kiev’deki bir alışveriş merkezinin uğradığı hasarı görüntülüyordu. Oksana’nın Kiev’den son gönderisi ise Kiev dışındaki Rus orduları ve onların ikmallerini kesmeye çalışan Ukrayna ordularının mücadelesi hakkındaydı. Gazeteci Alexey Kovalyov, Oksana’nın çalışmalarını kişisel Twitter hesabından bilgisel olarak paylaştı.

Oleksandra Kuvsynova

Oleksandra Kuvsynova, Ukraynalı gazeteci ve yayıncıydı. Savaştan önce Oleksandra, fotoğrafçı ve DJ olarak çalışıyordu.

Oleksandra Kuvsynova

İnsani yardım için gönüllü organizasyon

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları başladığında Oleksandra, Ukrayna’ya insani yardım gönderen bir gönüllü organizasyon kurdu. 14 Mart’ta Kiev’in yakınlarında öldürüldüğünde “Fox News”’da Rusya’nın saldırılarını inceleyen bir ekiple çalışıyordu.

Fox News saha yapımcısı Yonat Friling, Oleksandra hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

“Oleksandra, sürekli savaştan sonra neler olacağı hakkında konuşuyordu. Bize, Kiev’in ne kadar güzel olduğunu, nerelere gidip gezebileceğimizi, nerelerde kahve içip müzik dinleyeceğimizi anlatıyordu. Bence bu trajedinin bir parçası. Ukrayna’daki insanların birçok planı var ancak hayallerini oldukça acı şekilde ertelemek zorunda kaldılar.”

Pierre Zakrzewski

Pierre Zakrzewski, Fox News’da çalışan İrlandalı bir kameraman ve foto muhabirdi. Pierre, 14 Mart’ta Kiev’de aracına yapılan silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Fox News muhabiri Benjamin Hall de Pierre ile aynı araçtaydı ve saldırıdan ağır yaralı olarak kurtuldu.

Pierre Zakrzewski

“İçindeki çocuğu asla kaybetmezdi”

Pierre, video ve fotoğraf çekmeye, seyahat etmeye düşkündü. Pierre’nin arkadaşları onu çok yetenekli bir gazeteci olarak anıyor. Daha önce Afganistan, Irak’ta ve Suriye’de de görev yapan Pierre hakkında Fox News muhabiri Steve Harrigan, şöyle konuştu:

“Çok neşe dolu biriydi. Pierre, korkunç yerlere giden ama asla içindeki çocuğu kaybetmeyen bir adamdı.”

Brent Renaud

Brent Renaud, Amerikalı gazeteci, foto muhabir ve belgesel yapımcısıydı. Büyük kanallarda yayınlanan filmleri yapmak için kardeşinin yanında çalıştı. Bir dönem New York Times’ta da çalışmıştı.

Brent Renaud

Ukrayna ordusunun açıklamalarına göre Brent, 13 Mart’ta İrpin kentinde Rusya’nın saldırılarını çekerken Rus ordusu tarafından öldürüldü. Çalışma arkadaşı Juan Arredondo ise aynı saldırıdan yaralı kurtuldu.

Brent’in filmleri dünya genelindeki insan hakları üzerine yoğunlaşıyordu. Filmlerinde Irak ve Afganistan’daki savaşlar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) uyuşturucu bağımlılığı ve 2010’da Haiti’de meydana gelen deprem gibi konuları işledi.

Brent ve kardeşi Craig, “Little Rock Film Festivali”ni ve Arkansas Sinema Enstitüsü’nü kurdu. Ayrıca Brent, Ağustos 2018’den Mayıs 2019’da kadar Harvard Üniversitesi’nde Nieman üyesiydi.

Yevhenii Sakun

Yevhenii Sakun, Ukrayna televizyon kanalı “LIVE”in kameramanıydı. Daha önce de İspanya’daki haber merkezi EFE’de savaş, siyaset, kültür ve iş haberleri üretiyordu.

Yevhenii,1 Mart’ta, Rus ordularının Kiev’deki televizyon iletim kulesini bombalaması sonucu hayatını kaybetti. Ukrayna Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkanı Sergiy Tomilenko, Gazetecileri Koruma Komitesi’ne Yevhenii’nin saldırı sırasında çalıştığını söyledi.

International Federation of Journalists (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger, Yevhenii’nin ölümü üzerine açıklamada bulundu:

“Çalışma arkadaşımız Yevhenii Sakun’un, Rus ordusunun Kiev’deki sivil yapılara yaptığı pervasız saldırıda hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyuyoruz. Çatışmadaki tüm ülkeler, tüm dünyayı yaşanan savaş hakkında bilgilendirmeye çalışırken hayatını riske atan ulusal ve uluslararsı gazetecileri korumalıdır.”

Shakirov Dilerbek Shukurovych

Shakirov Dilerbek Shukurovych, haftalık bilgileri yayınlayan bir gazeteciydi.

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Shakirov’un 26 Şubat’ta Zelenivka yakınlarında arabasındayken otomatik bir silahla vurularak öldürüldüğünü söyledi.

KAYNAK: ReutersInstitute

DERLEYEN: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.