Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pink Floyd’dan Ukraynalılara destek için şarkı

Dünyaca ünlü İngiliz rock grubu Pink Floyd, Ukrayna’ya destek amacıyla stüdyoya girerek şarkı kaydetti. Son çıkardıkları albümden 28 yıl sonra yeniden bir araya gelen grup, şarkıdan elde edilen geliri Ukrayna İnsani Yardım Fonu’na aktaracak.

Pink Floyd, Ukrayna’daki vatandaşlarla dayanışmak için bir araya gelerek “Hey Hey, Rise Up”  isimli yeni bir şarkı kaydetti. Şarkıdan elde edilen gelir, Ukrayna İnsani Yardım Fonu’na aktarılacak.

Kaydedilen şarkıda, Ukraynalı rock ve pop grubu Boombox’ın solisti Andriy Khlyvnyuk’un Instagram hesabından paylaştığı, saldırı altındaki Ukrayna sokaklarında elinde tüfeğiyle seslendirdiği “The Red Viburnum In The Meadow” isimli şarkısından kesitler de yer alıyor. Bu şarkı, I. Dünya Savaşı sırasında yazılmış bir Ukrayna halk ezgisi.

Pink Floyd, Instagram hesabından yaptığı paylaşımında, “Hey Hey, Rise Up”ı Horolski’nin gönderisinden ilhamla ortaya koyduklarını söyledi. Grubun çıkardığı tekli, ismini Khlyvnyuk’un söylediği şarkının son cümlesinden alıyor.

Savaş başladığında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Khlyvnyuk, ülkesinin ordusuna katılmak için Ukrayna’nın başkenti Kiev’e döndü. Şu an aldığı şarapnel yarası nedeniyle tedavi görüyor. David Gilmour, şarkının yapım aşamasında Khlyvnyuk ile sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek, “Ona telefonda şarkının bir bölümünü çaldım ve onayını aldım. İkimiz de ileride bir gün yan yana birlikte bir şeyler yapmayı umuyoruz” dedi.

Kaydedilen şarkının seslendirilmesinde grubun solisti ve gitaristi David Gilmour ve grubun davulcusu Nick Mason yer alırken, bas gitarda Guy Pratt ve klavyede Nitin Sawhney var.

Yönetmen Mat Whitecross’un ellerinden çıkan video klipte de Ukrayna’dan görüntüler eşliğinde sahnede Pink Floyd var.

Şarkının kapak görselinde ise Kübalı sanatçı Yosan Leon’un resmi yer alıyor. Resimde yer alan ayçiçeği, Ukrayna’nın ulusal çiçeğinin simgesi.

Pink Floyd, geçtiğimiz ay Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Grubun 1987’den bugüne tüm müzik kayıtlarının Rusya ve Belarus’taki dijital müzik platformlarından kaldırılacağı, buna grubun solisti David Gilmour’un sololarının da dahil olduğunu” söylemiş

Grup en son 1994 yılında çıkardıkları “The Division Bell” albümü için bir araya gelmişti. 

Derleyen: Tuğbanur Toprak

Kaynak: The New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.