Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Film Çıkışı (24) – Deniz Eyüboğlu ile görüntü yönetmenliği: “Bu ülkede kadın görüntü yönetmeni olmak zor ama azmi olan yapabilir”

Film Çıkışı’nda bu hafta görüntü yönetmeni Deniz Eyüboğlu ile görüntü yönetmenliğini konuştuk. Eyüboğlu, görüntü yönetmenliğine nasıl adım attığını ve bir görüntü yönetmeninin ne iş yaptığını anlattı.

Mesleğe 1999 yılında başlayan Eyüboğlu, erkek egemen bir departmanda işe başladığını söyledi. Gittiği ilk sette tanıştığı insanların desteğinin meslekte ilerlemesinde önemli bir rolü olduğunu belirtti ve “Yıllar geçtikçe sektörde kadın görüntü yönetmenleri yadırganmamaya başlandı” dedi.

1999 yılından bu yana dijital dünyaya geçilmesiyle birlikte film çekiminin çok daha fazla insana ulaştığını ve çekilen filmlerin sayısının arttığını söyledi. Film çekimi ulaşılabilir olurken, görüntü yönetmeninin kalifiye özelliklere sahip olması beklenmez oldu.

Eyüboğlu son olarak şunları ekledi:  “Bu ülkede kadın görüntü yönetmeni olmak çok zor ama azmi olanın yapamayacağı bir şey değil.”

Deniz Eyüboğlu’nun filmografisi:

Karışık Kaset – 2014 (Uzun kurmaca)
Kusursuzlar – 2013 (Uzun kurmaca)
Canavarlar Sofrası – 2011 (Uzun kurmaca)
23. Ankara Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü 2012
Fetih 1453 – 2012 – Focus Puller (Uzun kurmaca)
Çok Filim Hareketler Bunlar – 2010 – Kamera asistanı (Uzun kurmaca)
Newyork’ta Beş Minare – 2010 – Kameraman (Uzun Kurmaca)
Kurtlar Vadisi Filistin – 2010 – Focus Puller (Uzun kurmaca)
The treasure of Ugarit – 2008 – Kameraman (TV dizisi)
Çocuk – 2007 – Focus Puller (Uzun kurmaca)
Çamur – 2002 – Focus Puller (Uzun kurmaca)
Büyük Adam Küçük Aşk – 2001 – 2. Kamera asistanı (Uzun kurmaca)
Filler ve Çimen – 2000 – 2. Kamera asistanı (Uzun kurmaca)
Duruşma – 1999 – Kamera asistanı (Uzun kurmaca)

Görüntü yönetmenliğini 13 Haziran 2021’de Meryem Yavuz ile de konuşmuştuk:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.