Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Film Çıkışı (26) – Ceyhun Tuzcu ile Stanley Kubrick Sergisi: Dünyadaki en kapsamlı Kubrick Sergisi İstanbul Sinema Müzesi’nde

Kamera: İbrahim Yayan

Kurgu: Meryem Melek Köse

Film Çıkışı’nın bu bölümünde İstanbul Sinema Müzesi’ndeki ilk geniş çaplı yönetmen sergisi olan Stanley Kubrick Sergisi’ni gezdik. Aynı zamanda İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas Sineması Genel Müdürü Ceyhun Tuzcu, serginin İstanbul’a geliş sürecini bizler için anlattı.

İki yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 26 Şubat 2021’de yeniden faaliyete geçen İstanbul Sinema Müzesi, dünyanın en iyi üç sinema müzesi arasında olması ve tarihi eser değeri taşıması açısından önemini koruyor.

Ceyhun Tuzcu, 1 Ekim 2022 tarihinde sinemeseverlere kapılarını açan Kubrick Sergisi’nin hazırlık sürecinin yaklaşık iki yıl sürdüğünü söyledi ve serginin İstanbul Sinema Müzesi’ne geliş sürecinde Kubrick ailesiyle kurdukları bağlantıları anlattı.

Sergide, her bir bölümün kendine has tasarımı dikkat çekiyor. Serginin ilk katında (İstanbul Sinema Müzesi’nin üçüncü katı) Kubrick’in 1940’larda Look Dergisi’nde yayınlanan fotoğraflarından, son filmi olan Eyes Wide Shut’a (Gözleri Tamamen Kapalı) kadar 16 filmiyle ilgili birçok detay mevcut. 

Bu katta film afişleri, filmlerin orijinal senaryoları, Kubrick’in notları, mektuplaşmaları, kameraları, filmlerde kullanılan kostümler gibi birçok obje sergileniyor.

Serginin ikinci katı (müzenin dördüncü katı) Kubrick’in başyapıtı sayılan 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Destanı) filmine ayrılmış. Bu bölüm, uzay gemisi biçiminde tasarlanmış olmasıyla dikkat çekiyor.

Tuzcu, İstanbul Sinema Müzesi’ndeki Kubrick Sergisi’nin dünyadaki diğer örneklerinden daha farklı bir deneyim sunduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Farklı ülkelerde sadece kostümleri bir arada görebiliyorsunuz. Sadece, bir veya iki filminin çok daha fazla ön plana çıktığı, daha az filminin sergide sunulduğu örnekler görebiliyorsunuz. İstanbul Sinema Müzesi’ndeki sergiyi en kapsamlı yapan; toplamda 900 parçayla, çekilmemiş üç filmi dahil, toplamda 16 filminin harika bir retrospektif ve kronolojik yapısını burada görebiliyor olmanız. Dolayısıyla ziyaretçiler buraya geldikleri zaman Stanley Kubrick’in yapımcılık ve yönetmenlik macerasını bütünüyle burada görebiliyorlar. Sinema sektörünü ve Stanley Kubrick’i onurlandırmak için yapılmış en kapsamlı sergiyi gerçekleştirmiş olduk.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Sinema Müzesi tarafından düzenlenen sergi, 1 Ekim 2022-1 Mart 2023 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.