Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Film Çıkışı (27): Özcan Alper ile Karanlık Gece “Linç ve kötülük üzerine bir film”

Film Çıkışı’nın bu bölümünde “Sonbahar”, “Rüzgarın Hatıraları”, “Gelecek Uzun Sürer” gibi filmlerin yönetmeni Özcan Alper, son filmi “Karanlık Gece”yi Meryem Melek Köse ve Büşra Uygun’a anlattı. 

Alper, “Karanlık Gece”yi “Linç ve kötülük üzerine bir film” diye tanımladı.

Karanlık Gece, Berkay Ateş’in canlandırdığı İshak karakterinin yedi yıl önce yaşadığı kasabaya annesinin hastalığı nedeniyle geri dönüşünü ve burada yaşanmış olaylarla yüzleşmesini anlatıyor.

Filmin festival yolculuğundan bahseden Özcan Alper çekim, kurgu ve festival sürecinin pandemiye denk gelmesiyle şanssızlıklar yaşadıklarını ama bir şekilde filmi bitirmiş ve seyirciyle buluşturabilmiş olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

“Karanlık Gece”; Antalya Altın Portakal, Ankara Film Festivali ve Boğaziçi Film Festivali’nden ödüllerle döndü. Alper, Boğaziçi Film Festivali’nde yaptığı konuşmanın ardından sosyal medya üzerinden linç kampanyasına maruz kaldı. Boğaziçi Film Festivali yönetiminin de bu linç kampanyasına dahil olduğunu söyleyen Alper, aldığı ödülleri iade ettiğini ilk kez Medyascope’a açıkladı.  

Alper, “Karanlık Gece”nin hikayesinin nasıl şekillendiğini ise şöyle anlattı:

“Tekil bir linç hikayesinden çok Türkiye’deki linç kültürü ve yine Türkiye’deki ırkçılığın temelleri üzerine kafa yormaya çalıştık Murat Uyurkulak ile birlikte.”

Alper filmlerinin neden mutlu sonla bitmediği sorusuyla çok karşılaştığını ve bunu şöyle açıklayabileceğini söyledi:

“Kuşaklar boyunca süren bir politik atmosfer hakim. Hep yenilgi, hep umutsuzlukla sonlanmış sonlar var ve insanlar politik olarak bir çıkış yolu bulamıyor. Bu yüzden de siyasette bulamadığı umudu sanatta arıyor. Filmlerde ve sanat eserlerinde seyircilerin beklentisi üzerinde bir umuttan ziyade hakikatle yüzleşmenin, sorularla baş başa kalmanın daha fazla umut yaratabileceğini düşünüyorum. Esas olan o yolculuğun kendisi.”

Özcan Alper, filmlerinde kullandığı coğrafya kavramı üzerine de konuştu.“Karanlık Gece” filmini çektikleri yer olan Giden Gelmez Dağları’nı nasıl seçtiğini anlatan Alper, bu mekanın hikayeyi şekillendirmede katkısı olduğunu belirtti:

“Film yapmak bir mühendislik işidir. Senaryo ve tasarım süreci bir mimarlık işi gibidir, projeyi çok doğru tasarlamanız, çizmeniz gerekmekte. Senaryo yazma sürecinde mekanlara çok fazla gidip gelen biriyim.”

“Karanlık Gece”nin yapım sürecinin başından sonuna kadar kolay olmadığını belirten Alper, ilk olarak filmin finans sürecinde çok zorlandıklarını, coğrafyanın kendisinin de zor olduğunu söyledi. Filmin kurgu aşamasının da çetrefilli geçtiğini anlattı.

“Karanlık Gece”nin vizyona Şubat 2023’te girmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.