Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk kez Medyascope’ta açıkladı: Yönetmen Özcan Alper ödüllerini iade etti

Son filmi “Karanlık Gece” ile Boğaziçi Film Festivali’nde iki ödül kazanan yönetmen Özcan Alper, ödüllerini geri verdi. 28 Ekim’deki ödül töreninde yaptığı konuşmanın ardından sosyal medyada lince maruz kalan Alper, ödülleri neden iade ettiğini Medyascope‘tan Meryem Melek Köse ve Büşra Uygun’a anlattı.

Haber: Meryem Melek Köse & Büşra Uygun

Medyascope‘un Film Çıkışı programına katılan Özcan Alper, maruz bırakıldığı linç kampanyasına tepki olarak, Boğaziçi Film Festivali’nde aldığı ödülleri iade ettiğini söyledi.

Linç kampanyasına festival yönetiminin de katıldığını belirten Alper, şöyle konuştu:

“Bu linç kampanyasının bir yerden yönetildiğini hissettim. Özellikle seçime girdiğimiz böyle bir dönemde, kişisel olarak sadece benimle ilgili bir şey olmadığını da gördüm. Bunun aslında daha çok bu dönemde yazarlar, sanatçılar, aydınlar üzerinde bir korku atmosferi yaratılmak için kullanıldığını düşünüyorum. O gece festival yönetiminin de bu lince katıldığını belirterek ödülleri geri vereceğimi, bireylerden, insanlardan ve ötekilerden yana durarak her daim böyle filmler yaptığımı ve yapmaya devam edeceğimi açıklayan bir metin yazmıştım ama bunun farklı şekilde kullanılabileceğini hissedip yayımlamadım. Sonra ödülleri geri gönderdik. Ödülleri iade ederek de tepkimi koymuş oldum.”

Alper, “Karanlık Gece” ile Boğaziçi Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ve “Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön) En İyi Yönetmen” ödüllerini aldı. Alper, “Karanlık Gece”yi “linç ve kötülük üzerine bir film” diye tanımlıyor.

Özcan Alper röportajının tamamını 27 Kasım Pazar saat 11.00’de Medyascope Plus’tan izleyebilirsiniz.

Ne olmuştu?

Alper, törendeki konuşmasında aldığı ödülleri, tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ithaf ettiğini söylemişti:

“Hep ‘barış olsun’ diyen, asla ‘savaş olsun’ demeyen bir kadın, Şebnem Korur Fincancı, biliyorsunuz, sadece yine ‘barış’ dediği için maalesef bir linç kampanyasına maruz kaldı. Umarım, son olur. Umarım, cezaevinden bir an önce çıkar. Bu ödülü ona ithaf ediyorum.”

Bu konuşmanın ardından Alper, sosyal medya üzerinden yoğun tepki almıştı ardından Boğaziçi Film Festivali de resmi sosyal medya hesabından şu açıklamayı paylaşmıştı:

“Boğaziçi Film Festivali olarak önceliğimiz; genç ve yetenekli sinemacılara maddi ve manevi destekler oluşturarak yeni imkanlar sağlamaktır. Bu motivasyonla on yıl boyunca herhangi bir ayrım yapmadan, hiç kimseyi ötekileştirmeden katılımcı bir festival olmak için çalıştık. 10. Boğaziçi Film Festivali Kapanış Gecesi ve Ödül Töreni’nde yaşanan istenmeyen olayların ve onaylanması mümkün olmayan siyasi söylemlerin meydana getirdiği etki bir yıllık uzun bir çalışma sonucunda ortaya koyduğumuz programın, filmlerin ve ödüllerin konuşulup tartışılamamasına sebep olmuştur. Her zaman sanatçıları ve filmleri önceleyen bir festival olarak, ödül törenimizde ödül kazananların politik göndermeleri ve sloganlarını kınıyor, kültür ve sanat hayatımızın sağlıklı bir zeminde yükselmesi temennisinde bulunuyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.