Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, cezaevinde intihar vakası için “yaşam hakkının ihlali” gerekçesiyle 100 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi

Tarsus’taki kapalı cezaevinde hükümlü bulunan A.B.’nin 2018’de intihar etmesinin ardından ailesi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuruyu inceleyen AYM, “ölüm olayının devletin gözetiminde meydana gelmesi nedeniyle yaşam hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşıldığını” belirterek aileye 100 bin Türk Lirası (TL) tazminat ödenmesine hükmetti.

Çeşitli suçlardan yargılanan A.B., 20 yaşında hüküm giyerek Tarsus 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. 13 yıl 22 ay 40 gün hapis cezasına çarptırılan A.B., 8 Temmuz 2018 tarihinde intihar etti. Ailesi, A.B.’nin “yaşam hakkının ihlal edildiği iddiası” ile 27 Haziran 2019 tarihinde AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. 

A.B.’nin yedi kez koğuşunu değiştiren cezaevi müdürlüğünün raporunda, “A.B.’nin depresyonda olduğu, intihar riskinin yüksek olduğu, psikoz ve zarar verme riski ile ruhsal travma problemi bulunduğu, manik atak ve saldırganlık riski bulunduğu, bu nedenlerle yakın takip edilmesi ve acil psikiyatrik muayeneye tabi tutularak uygun müdahalelerde bulunulması gerektiği” ifadeleri yer alıyordu. 

Adalet Bakanlığı’na göre ihmal yok

A.B.’nin ailesi, oğullarının riskli bir mahkûm olmasına rağmen vefat ettiği gün tek kişilik odaya alındığını, cezaevinin oğullarının yaşamının korunması için özen göstermeyip gerekli tedbirleri almadığı ve olayın akabinde etkili bir soruşturma yapılmadığını belirterek adil yargılanma ve yaşam hakkının ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye başvurdu.

Ailenin iddiasına karşı verilen Adalet Bakanlığı görüşünde, A.B.’nin hükümlü olduğu süreçte kötü muameleye veya psikolojik baskıya maruz kaldığına dair bir şikâyetin olmadığı ve Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gerekli soruşturmayı yürüttüğü bildirildi.

“Yaşam hakkının getirdiği pozitif yükümlülükler yerine getirilmedi”

AYM kararında, intihar vakasının cezaevi için öngörülebilir nitelikte olduğu belirtilerek “A.B.’nin sağlığının korunması ve kendisine zarar vermemesi için Kurum yetkililerinin yaşam hakkının getirdiği pozitif (koruma) yükümlülükler doğrultusunda önleyici tedbirler alması gerektiği ortadadır” denildi.

AYM, yaşam hakkı ihlali tespiti ile Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yeniden soruşturma yürütmesine ve manevi zarar karşılığında A.B.’nin ailesine net 100 bin TL manevi tazminat ödenmesine oybirliğiyle karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.