Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri’nden F-35 sorusuna net yanıt: “S-400’ler ile F-35’lerin tutarlı olacağına inanmıyoruz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin yeniden F-35 programına dahil edilip edilmeyeceğine yönelik bir soruya, “S-400 sisteminin F-35 programı ile tutarlı olduğuna inanmıyoruz” dedi. Price ayrıca, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 18 Mayıs’taki Vaşington ziyaretinin ayrıntıları hakkında da açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın brifinginde Türkiye-ABD ilişkilerini ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 18 Mayıs’taki Vaşington ziyaretinde gündemde olacak konuları değerlendirdi.

“Yoğun bir gündem olacak”

Yakın zamanda Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında pek çok görüşme yapıldığını hatırlatan Price, görüşmenin gündemine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye’nin önemli bir rolü var. Yakında düzenlenecek ziyaret, bu sürecin önemli bir unsuru olacak. İki NATO ülkesi olarak ABD’nin Türkiye ile çeşitli başlıklarda ortak çıkarları var. Toplantı tarihine daha çok zaman olsa da, yoğun bir gündem olacağını tahmin ediyorum.”

“S-400’ler, F-35 programı ile tutarlı değil”

Price, “Türkiye’nin yeniden F-35 programına dahil edilip edilmeyeceği” yönündeki soruya ise Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Vaşington’un endişelerini Ankara’ya çok net bir şekilde dile getirdiğini belirterek cevap verdi. Price, “S-400 sisteminin F-35 programı ile tutarlı olduğuna inanmıyoruz” dedi.

“ABD samimi olursa, biz de gerekli adımı atarız”

Çavuşoğlu, 14 Nisan’da NTV’de katıldığı bir canlı yayında kendisine ABD Kongresi’ne yazılan F-16 mektubunun hatırlatılması üzerine mektubu ciddiye aldıklarını fakat günün sonunda ikna edilmesi gereken yerin Kongre olduğunu söylemişti.

18 Mayıs’ta Vaşington’da ABD’li mevkidaşı Blinken ile de görüşeceklerini hatırlatan Çavuşoğlu, “ABD samimi olursa, biz de gerekli adımları atarız” demişti.

Türkiye’den ABD’ye yeni F-16 mektubu

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de dün (18 Nisan) Türkiye’nin ABD’den talep ettiği F-16 savaş uçakları hakkında açıklamalarda bulundu. Çelik, “Milli Savunma Bakanlığımızın talep mektubuyla 40 adet yeni F-16’nın alınması, bizdeki 79 tanesinin o seviyeye yükseltilme talebi olmuştu. Bu çerçevede daha geniş bir talep mektubuyla Türkiye’nin güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili mektup iletilecek” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.