Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aileler, Moskova kruvazöründe kaybolan akrabalarını arıyor: Yeni bir Kursk faciası mı?

Rusya Savunma Bakanlığı’nın 14 Nisan’da battığını açıkladığı Karadeniz filosunun amiral gemisi “Moskova”nın mürettebatının çoğu hâlâ kayıp. Rusya, batan gemiye ilişkin bilgileri kamuoyundan gizlerken, gemi mürettebatının aileleri yetkililerden yakınlarının akıbetiyle ilgili bilgi talep ediyor.

Yulia Tsyvova, “Moskova”nın Karadeniz’de batmasından sonra, yakınlarından bilgi almaya çalışan Ruslardan sadece biri. Oğlu Andrey’den uzun bir süre bilgi alamayan Yulia, dün Rus Savunma Bakanlığı’ndan gelen bir telefonla oğlunun hayatını kaybettiğini öğrendi.

Telefonla konuşurken gözyaşlarına engel olamayan Tsyvova, “Daha 19 yaşındaydı, askerdi. Bana başka bir şey söylemediler, cenazenin ne zaman olacağı konusunda hiçbir bilgi yok. Eminim ölen tek kişi o değildir” dedi. 

510 kişilik mürettebata ne oldu?

Kremlin, gemiye veya tahmini 510 kişilik mürettebata ne olduğunu açıklamıyor. Moskova’da görev yapan denizcilerin aile üyeleri ise sorularına cevap arıyor. Toplam ölü, yaralı ve kayıp sayısı devlet sırrı. Yulia’nın oğlu, savaş gemisinde öldüğü teyit edilen yalnızca ikinci kişi. Üç aile ise gemide görev yapan oğullarını bulamadıklarını söyledi.

“Kremlin kayıplar konusunda şeffaf değil”

Basında çıkan haberlere göre, saldırıda ölenlerin sayısı şu ana kadar öğrenilenden çok daha fazla. Ölümlerle ilgili bilgileri saklama çabaları, 2000’de Kursk denizaltı faciasında ölen 118 denizcinin Putin’in prestijine darbe vurmasını hatırlatıyor. 

Carnegie Moscow Center’ın kıdemli bir üyesi Alexander Gabuev, Rusya’nın Ukrayna ve Suriye’deki askeri operasyonları ile Beslan ve Dubrovka tiyatrosuna yönelik saldırılarla ilgili soruşturmalara işaret ederek, “Bu rejim, kayıplar konusunda hiçbir zaman çok şeffaf olmadı” dedi. 

Gemi, Rusya’nın savaşa gönderdiği askerlere ilişkin yeni bilgileri ortaya çıkaracak

Batan gemi, Rus hükümetinin savaşa gönderdiği askerler hakkında yeni bilgilerin öğrenilmesine yol açacak. Putin, savaşın başlarında açıkça reddetse de Savunma Bakanlığı, profesyonel olmayan pek çok askerin Ukrayna’da yakalanmasının ardından savaşta profesyonel ordu mensubu olmayan kişileri de görevlendirdiğini kabul etmek zorunda kalmıştı.

Oğlu Yegor’un gemide aşçı olarak görev yaptığını ve şu an kayıp olduğunu söyleyen Dmitry Shkrebets, “Savaşta aktif görev almaması gereken bir asker, gemide kaybolanlar arasında” diye yazdı. 

Batmadan kısa bir süre önce geminin mürettebatını gösterdiği iddia edilen fotoğraflar ve bir video, kruvazör battıktan yaklaşık dört gün sonra ortaya çıktı. Fotoğraflarda, cankurtaran botlarının konuşlandırıldığı ve muhtemelen gemiyi terk etme emri verildiği görülüyor.

Rusya tarafından yayınlanan bir videodan alınan hareketsiz bir görüntünün, cumartesi günü Sivastopol’daki “Moskova” mürettebatını gösterdiği söyleniyor.

Mürettebatlardan bazılarının aileleri, yakınlarını canlı olarak bulmayı başardıklarını söyledi. Eskender Djeparov, Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan ve “Moskova”dan gelen denizcilerin gemi battıktan sonra Sivastopol’de üst düzey bir amiralle görüştüğünü gösteren bir videoda kardeşi Ekber’i tanıdığını söyledi.

Djeparov, “Sivastopol’daki mürettebatın videosunda onu gördüğümüzde çok mutlu olduk. Trajediden sonraki gün annemizi aradı, hayatta ve iyi olduğunu söyledi. Onun için endişelenilmemesi gerektiğini belirtti. Bize, ne olduğunu anlatmadı, pek bir şey de söylemiyor. Bizi farklı numaralardan arıyor. O bir asker, geçen Temmuz’da başladı. Kesinlikle bir sözleşme imzalamadı” diye konuştu.

Gemi mürettebatından Evgeny Grinberg’in bir yakını, Grinberg’in durumunun iyi olduğunu söyledi ve “Askeri sırları ifşa etme niyetinde değilim” dedi.

“Her yeri aradık, oğlumuzu bulamadık”

Dmitry Shkrebets, oğlunun neden savaşa gönderildiği konusunda cevap bekleyen ilk kişilerden biriydi: “Tüm mürettebatın tahliye edildiğini söylediler. Bu bir yalan! Acımasız ve alaycı bir yalan!”

Eşi Irina, bağımsız Rus internet sitesi Insider’a, oğullarını ararken Kırım’daki bir askeri hastanede yaklaşık 200 yaralı denizci gördüklerini anlattı: “Her yanmış çocuğa baktık. Ne kadar zor olduğunu söyleyemem, kendi çocuğumu bulamadım. Hastaneden sadece 200 kişi vardı fakat kruvazörde 500’den fazla kişi vardı. Diğerleri neredeydi? Krasnodar’da aradık, başka her yeri aradık ama bulamadık.”

“Moskova” kruvazörünün toplam mürettebatının 500’ün biraz üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.