Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da sandıktan Putin çıktı

Rusya’da ve işgal edilen Ukrayna topraklarında halk, kendilerini yönetecek ismi seçmek için sandık başına gitti. Oy verme işleminin 3 gün sürdüğü seçimlerde, sandık çıkış anketine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oyların yüzde 87,92’sini aldı. Bu sonuçla Putin, 2030’a kadar başkanlık koltuğunda oturacak.

Rusya’da ve işgal edilen Ukrayna topraklarında 114 milyon seçmen, 15 Mart’tan 17 Mart’a kadar devlet başkanı seçmek için sandık başına gitti. 8 milyondan fazla seçmen de çevrimiçi oy kullandı. 3 gün süren seçimlerde beklenen oldu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zafer ilan etti. Sandık çıkış anketine göre Putin, oyların yüzde 87,92’sini aldı. Seçim yarışında Putin ne kendi iktidarını ne de Ukrayna’nın işgalini eleştirmeyen partilerden 3 aday ile yarıştı.

Putin, 2000’den bu yana Rusya’yı fiilen yönetiyor. İlk olarak eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından bu göreve vekaleten atanan Putin, Mart 2000’de ilk kez devlet başkanı seçilmişti.

Putin 2020’de anayasa değişikliğine gitti böylece kendisi 2036’ya kadar görevde kalabilir.

Putin için bu seçimin önemlerinden biri ise savaşın başlamasından bu yana seçim yoluyla meşruiyetini güçlendirmeye çalışmak.

Ukrayna’nın işgal edilen topraklarında da halk oy kullandı

Kremlin hükümetinin belirttiğine göre Rusya’nın işgal ettiği dört Ukrayna bölgesinde de halk, seçim için sandık başına gitti.

Seçimde yaklaşık 112,3 milyon kişinin oy verme hakkı bulunuyor. Bu sayıya, Ukrayna’da işgal edilen topraklarda yaşayanlar da dahil.

Putin’in karşısında hangi adaylar yarışıyordu?

Putin’in karşısına güçlü bir rakibin çıkmadığından emin olan Kremlin hükümeti, Putin’in bir dönem daha seçilmesini kesinleştirmeye çalışmıştı.

Komünist Parti lideri Nikolay Haritanov (75) adaylar arasında. Ancak Haritanov, 2004’te girdiği seçimde Putin’e karşı ezici bir şekilde kaybetmişti.

Liberal Demokrat Parti lideri Leonid Slutskiy (56) Putin’e karşı seçim çalışması yürütmeyeceklerini söyledi. Seçimde aday olmasına rağmen Slutskiy, Putin’e olan sadakatiyle biliniyor. Slutski hakkında birçok cinsel taciz suçlaması bulunuyor.

Yeni Halk Partisi lideri Vladislav A. Davankov (40) ise normalde Putin’i destekleyen bir lider olsa da Ukrayna’da “barış” isteyen isimler arasında.

Seçimde yarışmak isteyen iki aday ise seçime giden yolda elendi.

Putin’in gerçek rakipleri ya hapse atıldı ya etkisiz hale getirildi ya da ülkeyi terk etti.

Eşi, pusulaya “Navalni” yazdı

Cezaevinde ölen Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya, bugün Almanya’nın başkenti Berlin’deki Rus Büyükelçiliği’nde oy kullandı. Büyükelçilikten ayrılırken gazetecilere konuşan Navalnaya, oy pusulasına “Navalni” yazdığını söyledi.

Putin’in zaferine kim, ne dedi?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’daki seçimlerin hiçbir meşruiyetinin olmadığını belirterek, Putin’in sonsuza kadar iktidarda kalmak istediğini söyledi. Zelenskiy paylaştığı videosunda, “Bu kişinin Lahey’de yargılanması gerekiyor” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Putin’in seçimlerden önce kendisine rakip olabileceğini düşündüğü isimleri hapse attığını ya da yarışmasını engellediğini hatırlatarak, seçimlerin “özgür ve adil” olmadığını söyledi.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise Putin’i kişisel X hesabından seçim sonuçları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Rusya Devlet Başkanı seçiminde Vladimir Putin’in kazandığı parlak zaferden dolayı Rusya’nın tüm düşmanlarını tebrik ederiz! Ayrıca destek veren arkadaşlara teşekkür ederim.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.