Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaşın gölgesinde seçim: Rusya’da üç gün sürecek başkanlık seçimi hakkında bilmeniz gerekenler

Rusya’da ve işgal edilen Ukrayna topraklarında halk bugün (15 Mart) başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Seçim, 17 Mart Pazar gününe kadar sürecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tekrardan zafer ilan edip beşinci kez Rusya’da devlet başkanı olması bekleniyor.

Rusya’da ve işgal edilen Ukrayna topraklarında halk bugün (15 Mart) devlet başkanı seçmek için sandık başına gidiyor. Toplam üç gün sürecek seçimde yine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zafer ilan edip başkan olması bekleniyor.

Putin, 2000’den bu yana Rusya’yı fiilen yönetiyor. İlk olarak eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin tarafından bu göreve vekaleten atanan Putin, Mart 2000’de ilk kez devlet başkanı seçilmişti.

Putin 2020’de anayasa değişikliğine gitti böylece kendisi 2036’ya kadar görevde kalabilir.

Ukrayna’da devam eden savaşın gölgesinde seçime giden Rusya’da seçimler neden önemli? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin neden seçimlere gidiyor? Rusya’da seçimler hakkında bilememiz gerekenler neler?

Rusya’da üç gün sürecek seçimler hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Rusya’nn işgal ettiği topraklarda da halk seçimlere gidecek

Rusya devlet başkanını seçmek için Rusya topraklarında bulunan halk sandıklara gidecek. Ancak Kremlin hükümetinin belirttiğine göre Rusya’nın işgal ettiği dört Ukrayna bölgesinde de halk, seçim için sandık başına gidecek.

Seçimde yaklaşık 112,3 milyon kişinin oy verme hakkı bulunuyor. Bu sayıya, Ukrayna’da işgal edilen topraklarda yaşayanlar da dahil.

Ülke dışından seçimlere katılabilen Rus vatandaşların sayısı ise 1,9 milyon.

Rusya, savaşın gölgesinde seçimlere gidiyor

Seçim kampanyası sırasında birçok etkinliğe katılan Putin, etkinliklerde Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş hakkında konuşmaktan kaçındı. Ancak yine de Rusya’da savaşın izleri hissediliyor.

Avrupalı devletlerin uyguladığı uluslararası ambargolardan seyahat kısıtlarına kadar birçok yaptırım, Rusya’da halk tarafından da hissediliyor.

Savaşın başlamasından bu yana birçok Rus asker hayatını kaybetti.

Putin için bu seçimin önemlerinden biri ise savaşın başlamasından bu yana seçim yoluyla meşruiyetini güçlendirmeye çalışmak.

Rusya’da bu seçimin önemi ne?

Putin’in 2020’de değiştirdiği anayasa ile birlikte lider 2036’ya kadar devlet başkanı olabilecek.

Geçtiğimiz haftalarda yolsuzluk karşıtı muhalif lider Aleksey Navalni’nin cezaevinde ölmesi de Rusya’da muhalefet tabanında şaşkınlık yaratmıştı. Navalni’nin ekibi çalışmalarına devam edeceklerini açıklıyor.

Aynı zamanda Navalni’nin cenazesi güvenlik önlemlerine rağmen yoğun bir kalabalıkla geçti.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın etkileri de ülkede oldukça hissediliyor.

Putin için meşruiyetini böyle bir ortamda sağlamanın en önemli yollarından biri ise seçim. Sandıkta tekrar zafer elde etmesi halinde popülerliğini ve meşruiyetini koruyacak ve güçlendirecek.

Putin’in karşısında güçlü bir rakip var mı?

Kremlin hükümeti ayrıca bu seçime oldukça kontrollü bir şekilde gidiyor. Putin’in karşısına güçlü bir rakibin çıkmadığından emin olan Kremlin hükümeti, Putin’in bir dönem daha seçilmesini kesinleştirmeye çalışıyor.

Komünist Parti lideri Nikolay Haritanov (75) adaylar arasında. Ancak Haritanov , 2004’te girdiği seçimde Putin’e karşı ezici bir şekilde kaybetmişti.

Liberal Demokrat Parti lideri Leonid Slutskiy (56) Putin’e karşı seçim çalışması yürütmeyeceklerini söyledi. Seçimde aday olmasına rağmen Slutskiy, Putin’e olan sadakatiyle biliniyor. Slutski hakkında birçok cinsel taciz suçlaması bulunuyor.

Yeni Halk Partisi lideri Vladislav A. Davankov (40) ise normalde Putin’i destekleyen bir lider olsa da Ukrayna’da “barış” isteyen isimler arasında.

Seçimde yarışmak isteyen iki aday ise seçime giden yolda elendi.

Putin’in gerçek rakipleri ya hapse atıldı ya etkisiz hale getirildi ya da ülkeyi terk etti.

Oylama süreci nasıl ilerleyecek?

Başkanlık seçimi sürecinde tarihte ilk kez Rusya’da seçim üç gün sürecek.

Aynı zamanda internet üzerinden uzaktan oy verme sistemi de ilk defa uygulanacak.

Uluslararası Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi, 1993’ten bu yana Rus seçimlerine gözlemci yolluyordu ancak son üç yıldır yollamıyor.

Kaynak: New York Times, CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.