Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Film Festivali’nden dört ödülle ayrılan “Ela ile Hilmi ve Ali” filmini, yönetmeni Ziya Demirel anlattı

2015’te Cannes’da Altın Palmiye için yarışan ve İstanbul, Ankara ve Malatya film festivallerinde En İyi Kısa Film seçilen “Salı” ile tanıdığımız yönetmen ve senarist Ziya Demirel’in ilk uzun metraj filmi “Ela ile Hilmi ve Ali”, ilk gösterimini 41. İstanbul Film Festivali’nde yaptı.

Film dün (19 Nisan) düzenlenen ödül töreninde En İyi Senaryo ve FIPRESCI ödüllerini alırken Ela rolündeki Ece Yüksel En İyi Kadın Oyuncu, Ali rolündeki Denizhan Akbaba En İyi Erkek Oyuncu mansiyon ödüllerine layık görüldü.

“Zuhal” ve “Ela ile Hilmi ve Ali” filmlerinin senaryolarını birlikte yazan Ziya Demirel ve Nazlı Elif Durlu ikilisi En İyi Senaryo ödülünü paylaştı. 

Medyascope’tan Elif Akbıyık, yönetmen Ziya Demirel ile filmi üzerine konuştu.

Çoğunlukla bir evde geçen film için Demirel, “Bunun bir ev, bir yandan da bir uçak olmasını istiyordum. Bunu gerçekleştirebilmek için ses tasarımı ve mekan üzerinde çalıştık. Mekanın da oyunbaz olması benim için önemliydi. Çok uzun süren bir kurguydu ve detaylar üzerinde çok çalıştık” dedi.

“Evicko” (2012) ve 2015’te Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan “Salı” gibi ödüllü kısa filmlerinin ardından Ziya Demirel, ilk uzun kurmaca filmi “Ela ile Hilmi ve Ali”de aynı apartmanda yaşayan, farklı yaşlara ve dünyalara sahip Ela, Hilmi ve Ali’nin peşinde karanlık, kışkırtıcı ve kara mizahı bol bir hikâye anlatıyor.

Filmin konusu kısaca şöyle: Yılların matematik hocası Hilmi, kendinden yaşça küçük eşi Ela’yı üniversite sınavına hazırlarken, apartman görevlisinin ikidir sınıfta kalan 15 yaşındaki oğlu Ali’ye de matematik çalıştırır. Yaşları ve dünyaları farklı bu üç kişi, yalnızlıklarına merhemi birbirlerinde ararken, sınırların kalktığı ve tekinsizleşen bir üçgende kendilerini sıkışmış bulurlar.

Anna Maria Aslanoğlu’nun yapımcısı olduğu filmin başrollerini Ece Yüksel, Serkan Keskin ve Denizhan Akbaba paylaştı. Filmin görüntü yönetmenliğini Doron Tempert, kurgusunu Selda Taşkın ve Henrique Cartaxo, sanat yönetmenliğini Gülay Doğan ve müziklerini Okan Kaya üstlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.