Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rapor: Mart ayında 38 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı, şiddet uygulayan 31 saldırganın 14’ü hakkında hiçbir işlem yapılmadı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen), “Mart ayı Sağlıkta Şiddet Raporu“nu açıkladı. Rapora göre, mart ayında 19 sağlıkta şiddet olayı yaşandı. Şiddet uygulayan 31 saldırganın 14’ü hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Sağlıkta şiddeti tetikleyen en önemli faktörlerin başında istihdam yetersizliği geliyor” dedi. 

Sağlık-Sen, “Mart ayı Sağlıkta Şiddet Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, mart ayında 19 sağlıkta şiddet olayı yaşanırken 31 saldırgan tarafından yapılan saldırılarda 38 sağlık çalışanı mağdur oldu. 31 saldırganın 14’ü hakkında ise hiçbir adli işlem yapılmadı.

Raporda, sağlıkta şiddetin en çok hasta ve hasta yakınlarından geldiği vurgulanarak şunlar kaydedildi: 

“Mart ayında 19 şiddet vakasının biri sözlü, 18’i hem sözlü hem fiili olarak yaşandı. Şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer hastaneler oldu. 19 şiddet olayının 18’i hastanelerde meydana gelirken biri aile sağlığı merkezinde yaşandı. Ay boyunca 19 güvenlik görevlisi, 14 doktor, 4 hemşire ve 1 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı.

31 saldırganın 14’ü hakkında hiçbir işlem yapılmadı

Raporda, mart ayı boyunca yaşanan şiddet vakalarına neden olan 31 saldırganın 14’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı, gözaltına alınan sekiz saldırganın serbest bırakıldığı, dokuz saldırganın ise tutuklandığı belirtildi.  

Semih Durmuş

“Sağlıkta şiddeti tetikleyen en önemli faktör istihdam yetersizliği

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, rapora ilişkin değerlendirmesinde sağlıkta şiddete karşı net tavır alınması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Sağlıkta şiddetin altında yatan sorunları da görmezden gelemeyiz. Sağlık çalışanları ağır iş yükü ve uzun süren nöbet saatleri altında eziliyor. Salgınla birlikte yükleri daha da artan sağlık çalışanları insanüstü bir gayretle şifa dağıtmaya çalışıyor. Özetle sağlıkta şiddeti tetikleyen en önemli faktörlerin başında istihdam yetersizliği geliyor. Sağlık çalışanları bir yandan bu sorunlarla mücadele ederken bir yandan da şiddet kurbanı oluyor. Bu durumun sürdürülebilir olması artık mümkün değil. Çözüm koyma noktasında her geç kalınan gün sağlık sisteminin geleceğine vurulan bir darbedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.