Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzmanlar son noktayı koydu: Koronavirüs aşısı kalp rahatsızlıkları riskini azaltıyor

BMJ Journals’da yayımlanan son araştırmaya koronavirüs aşılarının yan etkisine dair son noktayı koydu. Araştırmaya göre koronavirüs aşısı, koronavirüs geçiren kişilerde kalp hastalıkları oluşma riskini azaltıyor. Peki uzmanlar neler diyor?

Önde gelen sağlık dergilerinden BMJ Journals’da yayımlanan bir araştırmaya göre koronavirüs aşısı, koronavirüs ve benzeri hastalıklar geçiren kişilerde kalp rahatsızlıklarının görülme olasılığını azaltıyor. Araştırmanın bulgularına göre aşı olmayan kişilerde, virüsü geçirmelerinin ardından kalp rahatsızlıkları görülme olasılığı daha yüksek. Bu araştırmayla birlikte koronavirüs aşısının kalp krizi riskini arttırdığına dair söylentiler de geçersiz kaldı.

Araştırmada koronavirüs aşısı olan ve olmayan kişiler karşılaştırıldı. Araştırmada koronavirüs aşısı olan 10,17 milyon kişi incelendi ve bu kişiler, koronavirüs aşısı olmayan 10,30 milyon kişi ile karşılaştırıldı. Araştırmada İngiltere, İspanya ve Estonya’da gerçekleştirilen ulusal aşı kampanyasında edinilen sağlık kayıtları kullanıldı.

Uzmanlara göre bu araştırma, geniş çaplı veriler içermesi ve güvenilir bir metodoloji kullanması nedeniyle oldukça önemli.

Köktürk: “Kardiyak hastalıklarının hem kısa hem uzun dönemde aşılanma ile azaldığı görülmüştür”

Medyascope’a konuşan Gazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, koronavirüs aşıları ve kalp rahatsızlıkları hakkında birçok araştırma yürütüldüğünü aktardı. Köktürk, son araştırmanın geniş çaplı bir çalışma olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nurdan Köktürk

Köktürk, 10 milyondan fazla kişinin araştırıldığı ve birbiriyle karşılaştırıldıkları bu araştırma hakkında şunları söyledi:

“Koronavirüs sonucu oluşan tromboembolik olaylar ve diğer kardiyak hastalıkların sıklığı incelenmiş ve bu olayların hem kısa hem uzun dönemde aşlıanma ile azaldığı görülmüştür. Bu yazı ile aşılamanın post-viral komplikasyonlarda azalma sağladığı gösterilmiştir.”

Bu araştırmadan önceki araştırmalarda da koronavirüs aşılarından sonra oluşan kalp rahatsızlıklarının incelendiğini hatırlatan Köktürk, Mayıs 2021’de  Dünya Sağlık Örgütü Küresel Aşı Güvenliği Danışma Komitesi (GACVS) COVID-19 alt komitesinin koronavirüs mRNA aşılarını takiben hafif miyokardit vakalarını inceleyen bir açıklama yayımlandığını belirtti. Bildirilen vakaların genellikle aşılamadan birkaç gün sonra meydana geldiğini söyleyen Köktürk, daha sık olarak genç erkekler arasında ve koronavirüs mRNA aşılarının ikinci dozunu aldıktan sonra bu vakaların daha sık görüldüğünü aktardı. Köktürk, “ABD Aşı Danışma Komitesi (ACIP), mRNA koronavirüs aşılarını, aşının getirdiği faydaların daha hayati olması nedeniyle öneriyor” dedi.

Köktürk, 2021-2022 arasında da birkaç toplum bazlı araştırmanın da buna benzer sonuçlar açıkladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Bu araştırmalar adeno-virus temelli aşıların, aşılanmamış populasyonlara göre trombositopeni ve tromboz olaylarında artış yapabildiğini göstermiştir. Araştırmalarda bu vakaların nadir bir komplikasyon olmakla beraber aşılama kampanyalarında dikkate alınması önerilmiştir.”

Miyokardit, kalp kasının iltihaplanmasıdır. Perikardit ise kalbi çevreleyen zarın iltihaplanmasıdır.

Güvenilir bir dergide yayımlanan kapsamlı bir çalışma

Araştırma hakkında görüşlerine başvurduğumuz enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, aşılamanın dördüncü yılına girdiğimizi ancak aşı hakkındaki yanlış bilgilerin gündemden hiç düşmediğini hatırlattı. Bu araştırmanın güvenilir bir dergide yayımlanmasına ve oldukça kapsamlı olmasına dikkat çeken Şenol, “”Sayısız çalışma da koronavirüs aşılarının bu gibi komplikasyonların oluşmasını azalttığını zaten gösteriyordu. Koronavirüs aşılama süreci en kapsamlı süreç olduğundan dolayı elde biriken çok veri var. Veri bilimcilerinin de bu konu hakkında yaptığı çok iyi analizler var” dedi.

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol

Şenol: “Kısa vadede oluşan kalp rahatsızlıkları riskini yüzde 20 oranında azaltıyor”

Hem aşılanmış 10 milyon kişinin hem de aşılanmamış 10 milyon kişinin karşılaştırıldığı bu çalışmanın da oldukça kapsamlı ve iyi bir analiz olduğunu aktaran Şenol, “Bu çalışma, koronavirüs geçirdikten sonra ilk üç ay içinde aşıların ortaya çıkan kalp krizleri riskini yüzde 20 oranında azalttığını gösteriyor” dedi.

Aynı zamanda altı ile 12 ay arasında uzun vadede oluşma ihtimali olan kalp rahatsızlıklarını ise yüzde 50 ile 70 arası bir oranda azalttığı da araştırmanın bulguları arasında.

Şenol, araştırma ve bulguları hakkında şöyle konuştu:

“Bu araştırma koronavirüs aşısı hakkında kaydettiğimiz yan etkilerin aşılamadan önceki durumlarıyla aşılamadan sonraki durumları arasında oransal bir hesaplama yaparak koronavirüs aşısının kalp rahatsızlıkları risklerini artırıp arttırmadığını ölçtü. Bu çalışmada da koronavirüs aşısının hiçbir riski artırmadığını gösterdi bizlere.”

Şenol, iki önemli ve kapsamlı çalışmanın da koronavirüs aşılarının etkili, güvenli hem de koronavirüs hastalığının yaratabileceği riskleri engellemede önemli bir yerde durduğunu kanıtladığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.