Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı davasının iade edilmesinden 20 gün sonra Suudi Arabistan’a gidiyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Nisan Perşembe günü Suudi Arabistan’a gidiyor. Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti kapsamında Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile görüşmesi bekleniyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin görülen davanın Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesinin ardından Riyad’a gidiyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına gönderilmesine karar verilmişti.

Ne olmuştu?

Arap Baharı döneminde gerginleşen Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri, Kaşıkçı’nın 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından daha gerilimli bir döneme girmişti. Türkiye’de liderler, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili sert açıklamalar yaparken, Suudi tarafı da tarım ve işlenmiş gıda ürünleri ambargosuyla Türkiye’yi hedef almıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Salman arasında 21 Kasım 2020’deki telefon görüşmesinde, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve sorunların giderilmesi için diyalog kanallarının açık tutulmasında mutabık kalınmıştı.

Erdoğan ocak ayında yaptığı açıklamada Kral Salman’ın ismini vermeden konuşmuş ve “Şu anda şubatta beni bekliyor. Söz verdi. Şubatta Suudi Arabistan’a ziyaretimi yapacağım” demişti.

ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan “İran korkusuyla, ABD’nin Ortadoğu’da küçülen rolü rakiplerini bir araya getiriyor” adlı analizde, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin geleceğine de değinilmiş ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında olası bir görüşme için şu şartın koşulduğu öne sürülmüştü:

Prens Salman görüşme için Erdoğan’dan İstanbul’da öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden bir daha asla bahsetmemesi ve Türk medyasının bu olayı derinlemesine araştırmayı bırakması için söz istiyor.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.