Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Yaşamı oluşturan kimyasal bileşenler uzaydan geldi

Bilim insanları, Dünya’ya düşen üç meteor üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda gezegenemizde yaşamın oluşabilmesi için gerekli kimyasal bileşenlerin meteorlarda bulunduğunu keşfetti. Daha önce yapılan incelemelerde gerekli beş bileşenin üçü bulunmuştu. Son incelemede ise son iki bileşenin de keşfedildiği belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD), Kanada’ya ve Avustralya’ya düşen meteorların incelenmesi sonucunda uzmanlar, Dünya’da yaşamın ortaya çıkışı için gereken kimyasal bileşenlerin meteorlarda bulunduğunu belirtti.

Araştırmada 1950’de ABD’de Kentucky eyaletine, 1969’da Avustralya’nın Victoria eyaletine ve 2000’de Kanada’nın Britanya Kolombiyası’na düşen meteorlar incelendi. Üç meteorun da karbon açısından zengin olduğu belirtiliyor. Karbon, Dünya’da yaşamın ortaya çıkması için gereken en önemli elementlerden biri.

Bilim insanları, meteorlar üzerinde yaptıkları önceki araştırmalarda DNA’nın ve RNA’nın oluşması için gerekli beş kimyasal bileşenin üçünü bulmuşlardı. Son araştırma sonucunda dün (26 Nisan) son iki kimyasal bileşenin de bulunduğu açıklandı.

Önceki araştırmalarla karşılaştırıldığında bu araştırmada kullanılan metot daha hassas. Astrokimyacı Yasuhiro Oba’nın açıklamasına göre bilim insanları, bu metotta bileşenleri ortaya çıkartmak için sıcak sıvılar ve güçlü asitler kullanmadı.

Meteorlarda beş kimyasal bileşen haricinde de birçok hayati bileşen bulunuyor. Protein ve enzimlerin bir bileşeni olan aminoasitlerin, DNA ve RNA’nın sistemindeki şekerin ve hücre zarlarının yapısal bileşeni olan yağ asitlerinin bulunduğu da belirtiliyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.