Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deutsche Bank’a baskın: Savcılar kara para aklama soruşturması nedeniyle bankanın genel merkezinde arama yaptı

Kara para aklama soruşturması kapsamında Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın (DB) genel merkezinde arama yapıldı.

Bankanın, kara para aklama şüphelerini yetkililere bildirmesi sonucu Frankfurt Bölge Mahkemesi harekete geçti. Bankanın Frankfurt’taki genel merkezinde bugün (29) Nisan arama yapıldı.

Frankfurt’taki Deutsche Bank Genel Merkezi

Frankfurt Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, federal polisin, Almanya Federal Kriminal Dairesi (BKA) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BaFin) yetkilileri ile birlikte, kara para aklama soruşturmas kapsamında bankanın Frankfurt’taki genel merkezinde arama yaptığı belirtildi.

Açıklamada, soruşturma devam ettiği için fazla ayrıntı verilmedi.

Deutsche Bank ise aramanın kara para aklamayla ilgili olarak bankanın yetkililere bildirdiği şüpheli işlemleri içerdiğini ve yetkililerle tam bir işbirliği içinde olunduğunu vurguladı.

Alman Basın Ajansı’na göre ise müfettişler, Almanya’nın en büyük finans kuruluşunu kara para aklama konusunda daha önceden şüpheleri olmasına rağmen raporlarını geç sunmakla suçluyor.

Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing

Kara para aklamayı önleyen mekanizmalarının yetersizliği, bankanın başına son yıllarda bela olmaktaydı. ABD kısa süre önce, Deutsche Bank’ın bir ihbarcının iddialarını bildirmekte geç kalmasının ardından ertelenmiş bir kovuşturma anlaşmasını ihlal ettiğini tespit edip banka hakkındaki gözetim süresini uzatmıştı.

Haberin duyulmasından sonra, bankanın hisseleri yaklaşık yüzde 3 düşerek, 9,27 eurodan işlem görmeye başladı.

Deutsche Bank’ın sabıka kaydı kabarık

ABD Adalet Bakanlığı, Deutsche Bank’ın Rusya’dan 10 milyar doları aklamak için kullanıldığını tespit etmiş ve Alman bankasının yaklaşık 700 milyon dolar para cezasına çarptırılmasına hükmetmişti. 

2018 yılındaki başka bir davada, şüpheli işlemleri bildirmemek ve gözetim eksikliği nedeniyle bankanın 15 milyon euro ceza ödemesine karar verilmişti.

2019’da savcılar, Deutsche Bank’ın Danske Bank A/S ile ilişkisine bağlı kara para aklama olaylarını araştırmak için bir arama emri çıkarmış fakat Frankfurt savcıları, yeterli kanıt bulamadıkları için davayı kapatmışlardı. Ancak şüpheli faaliyet raporlarını zamanında bildirmediği için Deutsche Bank’a 13,5 milyon euro para cezası kesilmişti.  

Bu soruşturmalardan sonra denetim firması BaFin, 2018’de kara para aklama kontrollerindeki ilerlemeyi denetlemek için Deutsche Bank’ı özel izlemeye almıştı. 

Geçen yıl BaFin, bankadan kara para aklamayı önlemek için daha fazla önlem almasını istemiş ve Deutsche Bank, kara para aklamayla mücadele için kaynaklarını güçlendirmek zorunda kalmıştı.


Kaynak: Die Zeit, Reuters, Bild, Handestblatt

Derleyen: Ali Ege Karadağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.