Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gerginlik, polis müdahalesi, gözaltı: HDP Genel Merkezi önünde gün boyu neler yaşandı?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde sabah saatlerinde başlayan gerginlik sonrası polis ablukası devam ediyor. Gözaltına alınanların sayısı sekize yükseldi.

HDP Genel Merkezi önüne sabah saatlerinde Diyarbakır’dan gelen evlat nöbetindeki üç aile siyah çelenk bırakmak ve basın açıklaması yapmak istedi. Bunun üzerine çocuklarını PKK’nın kaçırdığını iddia eden ailelerle HDP’liler arasında gerginlik yaşandı. Çelenk bırakıldıktan sonra polis, HDP Genel Merkezi’nin önünü ablukaya aldı. Bir polis, HDP Genel Merkezi’ne gelen Batman Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’a “Seni çivilerim” diyerek tehditte bulundu.

Medyascope’a konuşan Başaran şunları söyledi: “Buradaki ailelerin muhatabı biz değiliz, kendileri bizimle görüşmek istiyorlarsa randevu alabilirler. Burada başka bir amaç var. Gelir gelmez zaten bir abluka ile karşı karşıya kaldık. Partimizin içinde bulunmadığı meselelerde bizi hedef gösteren yaklaşımları kabul etmiyoruz.”

“Suç işleri Bakanlığı’nın provokasyon girişimleridir”

HDP Genel Merkezi önünde milletvekilleri ve parti yöneticileriyle basın açıklaması yapan HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Bunu daha önce Diyarbakır’da Van’da denediler, hiçbir yerde başarıya ulaşamadılar. Artık provokasyonu bir üst aşamaya çıkararak, genel merkezimiz önüne gelerek, suç işleri bakanlığının emrindeki, kontrolündeki polisler bir provokasyon girişiminde bulundular. Daha önce böyle bir provokasyonla Deniz Poyraz yoldaşımızın katledildiği süreci ördüler” diye konuştu.

“Ankara’nın göbeğinde milletvekilini ölümle tehdit eden polisten hesap sorun”

Günay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenerek milletvekili Ayşe Acar Başaran’a tehditte bulunan polisle ilgili işlem yapılmasını talep etti. Günay şöyle konuştu: “Hiçbiri ‘hak arıyoruz’, ‘aileyiz’ demesin. Hepsi tamamıyla suç işleri bakanlığının, AKP iktidarının, partimizin siyasî faaliyetlerini engellemeye yönelik provokasyon girişimleridir. Deniz Poyraz katledildiği gün onu korumayan, parti binamızı korumayan polis, bugün üç provokatörü koruyarak partimize yönelik saldırıda bulundu. Çalışanlarımızı darp etmiş, arkadaşlarımızı yaralamışlardır. Ankara’nın göbeğinde milletvekilini ölümle tehdit eden polisten hesap sorun.”

Gözaltı sayısı sekize yükseldi

Basın açıklamasının ardından HDP’liler genel merkez önüne gelmeye devam ederken polis binanın önünde nöbet tuttu. Polislerin nöbet değişimi sırasında, HDP’liler ile polis arasında tekrar bir gerginlik yaşandı. HDP’liler, genel merkeze girmeye çalışan polise kapıları kapattı. Polis biber gazı kullanarak, HDP Ankara İl Yöneticisi Hüseyin Gökoğlu’nun da aralarında olduğu altı kişiyi gözaltına aldı.

Burada polislerle tartışan HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Ben milyonların sesiyim, bağıracağım, defolun gidin. Devletin görevi çelenk korumak değil” dedi. Gözaltıların ardından, polis caddenin iki tarafını kapattı ve girişlere izin vermedi. HDP Genel Merkezi’ne girmek isteyen HDP Gençlik üyesi ve avukat iki kişi de gözaltına alındı. Böylece gözaltı sayısı sekize yükseldi. HDP kaynakları, Veli Saçılık, Hüseyin Gökoğlu, Ali Özkan, Nazım Karakurt, Mehmet Sait Sırdaş ve avukat Yunus Emre Şahan’ın gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltına alınan isimler akşam saatlerinde bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.