Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters’tan Türkiye analizi: “Türkiye’nin Batı ile arasındaki buzları eritme şansı elinden uçup gitti”

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta arabuluculuk rolü üstlenmeye ve Batı ile ilişkileri normalleştirmeye çalışan Ankara’nın bu çabalarının Gezi Parkı davasında iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman’ın da aralarında bulunduğu yedi sanığa 18’er yıl hapis ve tutuklama kararı verilmesinin ardından hasar gördüğünü belirtti.

Reuters haber ajansı, Gezi Parkı davası kapsamında iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta arabulucu rolüne soyunan Türkiye’nin Batı ile ilişkilerini kötüleştirdiğini yorumunu yaptı. “Savaş, Türkiye’nin Batı’ya açılımı için kaçırılmış bir fırsat” başlıklı analizde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınan kararın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna savaşında üstlendiği arabuluculuğun oluşturduğu iyi niyet havasını bozduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in geçen hafta Moskova’ya gitmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve Erdoğan’ın Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için yürüttüğü diplomatik çabaları takdir etmek için Ankara’ya geldiği vurgulanan haberde, iki liderin görüşmesinden birkaç saat sonra Ankara’nın Batı’da oluşturduğu iyi niyetin karşılıksız bırakıldığı belirtildi ve “Türkiye’nin Batı ile arasındaki buzları eritme şansı da elinden uçup gitti” denildi.

“Erdoğan hükümetine bazı konularda güvenilmez”

25 Nisan’da açıklanan Gezi Parkı davasındaki kararı şaşkınlıkla izleyen Batılı bir diplomat, Reuters’a verdiği demeçte, Erdoğan hükümetine “bazı konularda güvenilemeyeceğini” belirtti. Başka bir Batılı büyükelçi ise davada alınan kararları “en kötü senaryo” olarak yorumladı.

Sekiz diplomat Reuters’a verdiği demeçte, kararın Türkiye’nin Batı ile yıpranmış vaziyette olan ekonomik ve siyasî ilişkilerini iyileştirmek için hedeflediği hamlelere bir darbe vurduğunu belirtti. Öte yandan diplomatlar, Türkiye’nin Moskova’ya yakın durduğuna ve Batılı ülkelerin Rusya’ya uygulanan yaptırımlara destek vermediğine de dikkat çekti ve bu karar ile Batı’nın da Ankara’ya olan yakınlaşma umutlarını çöpe attığını aktardı.

Analizde, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarına ve barış müzakerecileri arasında ev sahipliği yapan tek ülkenin Türkiye olduğu hatırlatıldı fakat Gezi Parkı davasında alınan kararın her şeyi altüst ettiğine vurgu yapıldı.

Son kamuoyu anketlerine de yer verilen analizde Erdoğan’ın Haziran 2023’te yapılması planlanan seçimlerde oy kaybı yaşayacağının altı çizildi ve buna istinaden Batılı diplomatların, Avrupa Birliği (AB) ile gümrük birliği müzakerelerinin yenilenmesi de dahil olmak üzere ticari ve yatırım anlaşmalarının imzalanması ihtimalinin düştüğünü söyledikleri belirtildi.

İşler daha da zorlaşabilir mi?

Diplomatlar, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının yazın da devam etmesi halinde NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye’nin, Kiev yönetimine verdiği desteği artırması için Vaşington ve Brüksel’den gelecek baskıyla karşılaşabileceğini belirtti.

Ankara’nın Kiev’e silahlı insansız hava araçları göndermesi, Karadeniz’de bazı Rus gemilerinin geçişlerini engellemesi ve Suriye’ye asker taşıyan Rus uçaklarına hava sahasının kapatılması gibi kararların da hatırladığı analizde, Türkiye’nin Moskova’ya yönelik uygulanan yaptırımlara “ilkesel olarak karşı çıkma durumunun ancak kısa bir süre daha devam edeceği” belirtildi.

Vaşington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nden akademisyen Birol Başkan, “Erdoğan, Batı tarafından dışlanmak istemiyor ama kendisini olduğu gibi, yani Türkiye’nin güçlü bir adamı olarak kabul edilmesini istiyor” dedi.

Türkiye’ye yeni yaptırımlar uygulanabilir mi?

Türkiye’nin yaptırımlara tabi tutulan Rus oligarkların süperyatları için en iyi yer haline geldiği vurgulanan analizde, elçilerden birinin “Ankara’dan yaptırımlarımızı uygulamasını istiyoruz. Bu yaptırımların çiğnendiği anlaşılırsa ikincil yaptırımlar gündeme gelebilir” sözlerine yer verildi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.