Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kahramanmaraş-Elbistan’da termik santrallere karşı mücadelenin sembol ismi İbrahim Yalçın yaşamını yitirdi

Türkiye’nin en büyük linyit havzalarından biri olan Afşin-Elbistan ovasında çalışan kömürlü termik santrallere karşı verilen çevre ve halk sağlığı mücadelesinin önemli isimlerinden İbrahim Yalçın, geçirdiği kalp krizi sebebiyle yaşamını yitirdi. Afşin-Elbistan havzasına yeni kömürlü termik santrallerin kurulmasını önlemek, mevcut santrallerin etkilerini azaltmak için yıllardır mücadele veren Yalçın’ın ölümü Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’deki çevre hareketinde büyük üzüntü yarattı. Arkadaşları, Yalçın’ı Medyascope’a anlattı.

Kahramanmaraş’taki Elbistan ovası, eskiden Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından biri olarak biliniyordu. Ovadaki düşük kalorili linyit kaynaklarının keşfedilmesi sonrasında 1970’lerde inşasına başlanan kömürlü termik santraller, Afşin ve Elbistan denince akla artık başka şeyler gelmesine yol açıyor. Bölgenin ismi geçince, kronik hastalıkların çokluğu, hava kirliliği ve kış mevsiminde külle birlikte yağan siyah kar akla geliyor. Türkiye’nin en büyük üç kömürlü termik santralinden ikisi Elbistan ovasında birkaç kilometre arayla kurulu.

Ancak İbrahim Yalçın ve beraberindekilerin mücadelesi olmasaydı, bölgedeki kömürlü termik santrallerin sayısı daha da fazla olabilirdi. Yalçın’ın başını çektiği Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, özellikle son yıllarda bölgeye yapılmak istenen yeni termik santral yatırımlarına karşı çıkmış ve bu planların hayata geçirilmesini önlemişti.

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’nun sözcülerinden, 69 yaşındaki İbrahim Yalçın’ın yaşamını yitirmesi hem korumak için uğraştığı Elbistan ve çevresinde hem de Türkiye ekoloji hareketinde büyük üzüntü yarattı.

Yakınlarına göre herhangi bir kronik hastalığı olmayan Yalçın, geçen hafta yeniden Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılan, Afşin-Elbistan A Termik Santrali kapasite genişletme projesi hakkındaki halkın katılımı toplantısına katılarak santralin genişletilmesi planlarına karşı çıkmış, toplantıyı izleyen günlerde tansiyon sorunlarından yakınmaya başlamıştı.

Geçirdiği kalp krizinin ardından hastaneye kaldırılan Yalçın, hastanede bir kalp krizi daha geçirdikten sonra kurtarılamadı.

TÜRK-İŞ’e bağlı Harb-İş Sendikası’nda uzun yıllar eğitmen ve danışman olarak çalışan İbrahim Yalçın, emekliliğinden sonra restoran işletmeciliği ve tarım da dahil olmak üzere birçok farklı işkolunda çalışmış, özellikle Afşin-Elbistan havzasında kurulu Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin özelleştirilmesi sonrası bölgeye yeni santrallerin kurulması planlarına karşı çıkmasıyla Türkiye’deki ekoloji hareketin tanınmış figürlerinden birine dönüşmüştü.

“Elbistan’daki çevre mücadelesinin kurucularındandı”

Medyascope’un ulaştığı Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat, İbrahim Yalçın hakkında, “Bizim lokomotifimizdi, mücadelemizde biz onu takip ediyorduk. Elbistan’daki çevre mücadelesinin kurucularındandı ve mücadeleyi ateşleyen kişiler arasındaydı” dedi.

Dalkanat hem Elbistan ve çevresinde hem de Türkiye’de ekoloji hareketinde örnek kişiliğiyle tanınan Yalçın’ı, “kamu yararı sağlayacak bütün uğraşlarda var olan, toplumun iyiliği için karşılıksız koşturan biriydi” sözleriyle tarif ediyor.

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu üyelerinden Fatma Doğuç ise “İbrahim abi benim için, duruşuyla, mücadelesiyle bir idoldü. Bize feyz kaynağı bir insandı. Ondan çok güç aldık. Bütün insanları hoşgörüyle kucaklayan bir yapıya sahipti. Çok sevilmesini ve sayılmasını sağlayan da buydu” mesajını iletiyor.

İbrahim Yalçın’ın cenazesi, yarın (10 Mayıs) Elbistan’ın Küçükyapalak Köyü’ndeki cemevinde yapılacak törenin ardından defnedilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.