Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konut finansmanı projesi kime kazandırıyor, Dr. Selim Soydemir anlattı: “Müteahhitlerin mallarını satma imkanı yaratacak, enflasyonu artıracak”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mayıs’ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, konut finansman projesini açıkladı. Proje kapsamında kamu bankaları tarafından verilecek uzun vadeli, düşük faizli konut kredisi paketleri yer alıyor. Vatandaşın uygun maliyetle ev sahibi olmasını amaçladığı söylenen projenin kime kazanç sağladığını, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Öğretim Görevlisi Dr. Selim Soydemir, Medyascope için değerlendirdi. Soydemir, “Bu proje müteahhitlerin mallarını satma imkanı yaratacak. Enflasyonu baskılamaya değil, tam tersine artırmaya doğru gidecek” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü (9 Mayıs) yapılan kabine toplantısının ardından, konut finansmanında üç yeni paketin devreye gireceğini açıkladı. Konut finansmanı projesine göre, ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlar, fiyatı 2 milyon Türk Lirası’na (TL) kadar olan birinci el konutlarda, 10 yıl vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi alabilecek.

İnşaat sektörüne destek için ise, bir yıl boyunca konut fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt eden şirketlere, asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50’si satılmamış projelerin tamamlanması için 20 milyar lira kaynak aktarılacak.

Sermaye piyasası uzmanı ve Ankara Üniversitesi SBF İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Selim Soydemir, kredi paketlerini Medyascope için yorumladı. Finansman paketinin açıklanmasıyla bir gecede yüzde 30’luk artışın fiyatlara yansıdığına dikkat çeken Soydemir, “Konut piyasası, arzın çok yavaş olduğu bir piyasa ve bu piyasada talep bir şekilde artırılırsa, çok kısa zamanda fiyatlar yükselir. Bu proje müteahhitlerin mallarını satma imkanı yaratacak. Enflasyonu baskılamaya değil, tam tersine artırmaya doğru gidecek” dedi. 

Soydemir, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün (11 Mayıs) açıkladığı, mart ayında gerçekleşen yıllık inşaat maliyet endeksinin yüzde 101,57 ile yeni bir rekor kırmasının, konut fiyatlarındaki artışın bir balondan ibaret olmadığına işaret ettiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “serbest piyasa ilkesiyle bağdaşmayacak şekilde fırsatçıların fahiş artışları” dediği zamlar için Soydemir, “Konut piyasasında arz eğrisi fiyatlara karşı katıdır. Piyasanın yapısı, talep artışında konut fiyatlarında artış olacağını gösteriyor, başka bir sonuç beklemek hata. Evi satın almak için çok fazla insan varsa, piyasa ekonomisi içinde en doğal şey en yüksek fiyatı teklif edene satmaktır” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.