Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eskişehir’de festival tartışması – “Bu şehri yasakçı zihniyetle yönetemezsiniz”

Eskişehir’de düzenlenen AnadoluFest, Valiliğin etkinlik yasağının ardından 9-12 Haziran 2022’ye ertelendi. Emek ve Demokrasi Güçleri yasağa tepki göstererek, “Bu şehri yasakçı zihniyetle yönetemezsiniz” açıklamasını yaptı. Festivale karşı çıkan Eskişehir Kardeşlik Platformu’ndan İbrahim Akar Medyascope’a, “Biz burada oluşacak alkol, uyuşturucu, ahlâka uygun olmayan ortamların gençlerimiz üzerinde etkisinin ortadan kalkması noktasında bir görüşümüz var” dedi. 

Haber: Cansu Timur
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Eskişehir’de AnadoluFest, valiliğin getirdiği etkinlik yasağının ardından, 9-12 Haziran 2022’ye ertelendi.  Ancak o tarihte de yapılıp, yapılmayacağı belirsiz. Emek ve Demokrasi Güçleri yasağa tepki göstererek, “Bu şehri yasakçı zihniyetle yönetemezsiniz” açıklamasını yaptı. Festivale karşı çıkan Eskişehir Kardeşlik Platforu’ndan İbrahim Akar Medyascopa‘a, “Alkol, uyuşturucu, ahlaka uygun olmayan ortamların gençlerimiz üzerinde etkisinin ortadan kalkması noktasında bir görüşümüz var” dedi. 

Eskişehir Valiliği, 10-24 Mayıs tarihleri arasında kentte yürüyüş, oturma eylemi, konser, şenlik, festival de olmak üzere her türlü etkinliğin yasaklandığını açıkladı. Yasağın gerekçesi olarak da “huzur ortamı ile kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin, genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi” gösterildi.

“Ahlaka uygun olmayan ortamlar gençlerimiz üzerinde etki gösteriyor”

Eskişehir Kardeşlik Platformu adına İbrahim Akar Valiliğin durdurma kararının doğru bir karar olduğunu belirterek, Valilik ile bu konuda görüşme yaptıkları iddialarına yanıt verdi. Akar, festivale karşı olma nedenlerini, “Festivalin amacının konser, müzik, gençlerin eğlenmesiyse eğer bizim buna bir itirazımız olmaz. Biz burada oluşacak alkol, uyuşturucu, ahlaka uygun olmayan ortamların gençlerimiz üzerinde etkisinin ortadan kalkması noktasında bir görüşümüz var” diye açıkladı.

Memur-Sen, Anadolu Gençlik Derneği, İnsani Yardım Vakfı (İHH), İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Türkiye Diyanet Vakfı’ndan oluşan Eskişehir Kardeşlik Platformu festivale karşı çıkan bildirinin altında imzası olan kuruluşlar. Festivale karşı çıkan imzacı kuruluşlar arasından Hicret Derneği’nin Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ile fotoğrafları çıkmıştı. Festivale karşı çıkan grup içinde yer alan TÜGVA’nın kurucuları arasında Bilal Erdoğan da var ve Bilal Erdoğan, halen Yüksek İstişare Kurulu üyesi. TÜGVA, hakim, savcı ve üst düzey bürokrat atamalarında kamuoyunun gündemine gelmişti.

“Ciddi zarar gördük”

Organizatör Sefa Çetin, festival hazırlıklarına başladıklarını, her türlü malzeme ve ekipmanın Eskişehir’e getirildiğini ve festival saon anda iptal edilince her şeyin sökülerek tekrar götürüleceğini ve maddi zarar gördüklerini belirterek şöyle konuştu:

“Bizim yaptığımız bildirime reddetmeye yönelik bir gerekçe sunması gerekiyordu. Elinde bununla ilgili done olmadığı için şehirdeki tüm etkinlikleri kısıtladı. Bir istihbarat raporu alındığı belirtilerek, bu etkinliği yapamayacağımız söylendi. Tüm operasyonu iş yapacak şekilde ayarlamıştık. Biz maddi zarar görecek boyuta evrildik. 7-8 milyon hacimli bir iş. Kurulum yapıyorduk o kurulum durduruldu. Sahnecisinden sanatçısına kadar ödeme yapıldı. İşin yapılması için gerekli tüm iş kolları geldi. Tuvaletler, bariyerlerin tamamı alana geldi tekrar geri gönderildi bunlar bize maddi külfet olarak yansıdı. Ciddi zarar gördük.”

“Keyfî olduğu hissedilen bir değerlendirmeyle etkinliğin yasaklanması doğru değildir”

Eskişehir’de etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklanmasına tepki gösteren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise Medyascope’a şunları söyledi:

“İdarenin böyle bir karar almasının gerekçelerini doğru bulmadığımı vurgulamak isterim. Valilerin belli konularda düzenleme yetkisi vardır ancak bunu hukuk içinde değerlendirilmesi gerekir. Keyfi olduğu hissedilen bir değerlendirmeyle etkinliğin yasaklanması doğru değildir. Kısa süre içinde onbinlerce bilet satan bir festivale, ‘Ben istemiyorum’ diyerek yasaklanması doğru bir iş değildir. Yaşam tarzına doğrudan müdahaledir.” 

“Soruyoruz: ‘Valilik ve kolluk yasaklama olmadan suç işlenmesini önleyemiyor mu?’”

Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri adına dün Eskişehir’de bir basın açıklaması yapan Nurettin Ağdemir, “Bu şehri yasakçı zihniyetle yönetemezsiniz. AnadoluFest ve festival bünyesinde sahne alacak onlarca sanatçı, biletlerini alan binlerce müzisyen de yasakçı zihniyetin uygulamasından zarar görüyor. Soruyoruz: ‘Valilik ve kolluk yasaklama olmadan suç işlenmesini önleyemiyor mu?’ Bu yasaklama kararında ifade edilen gerekçelerin tutarlı hiçbir yanı yoktur” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.