Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan hakları savunucuları yargılanıyor – “Tüm Türkiye’de açıklama yapıldı, Van’da dava açıldı”

Eylem ve etkinliklerin beş buçuk yıldır valilik kararlarıyla yasaklandığı Van’da, 36 saat nöbetin ardından yaşamını yitiren asistan hekim Rümeysa Berin Şen için geçen yıl ekim ayında yapılan basın açıklamasında gözaltına alınan insan hakları savunucuları Sevim Çiçek ve Hüseyin Yaviç, yarın (26 Mayıs) hâkim karşısına çıkacak. Davanın avukatı Dilan Kunt Ayan Medyascope‘a konuştu.

İnsan hakları savunucuları Sevim Çiçek ve Hüseyin Yaviç, 36 saat nöbetten sonra hayatını kaybeden asistan hekim Rümeysa Berin Şen için yapılan basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle yarın (26 Mayıs) hâkim karşısına çıkacak. Medyascope’a konuşan davanın avukatlarından Dilan Kunt Ayan, “Bu dava hukuka aykırı bir dava. Türkiye’nin her yerinde bu doktor için basın açıklaması yapıldı. Van hariç hiçbir yerde böyle bir müdahale ile karşılaşılmadı” dedi.

Ankara Şehir Hastanesi’nde asistan hekim olarak çalışan Rümeysa Berin Şen, 23 Ekim 2021’de nöbet çıkışı evine giderken trafik kazası geçirerek hayatını kaybetmişti. Şen’in ölümünün ardından Türkiye’nin dört bir yanında asistan hekimler, nöbet saatlerine tepki göstererek eylem yapmıştı. Eylem ve etkinliklerin beş buçuk yıldır yasak olduğu Van’da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THV) Van Temsilcisi Sevim Çiçek ve Van Temsilciliği Başvuru Hekimi Dr. Hüseyin Yaviç, 25 Ekim 2021’de gözaltına alınmış ve aynı gün serbest bırakılmıştı.

Yaviç ve Çiçek hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması yarın Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Valiliğin yasaklama kararı iddianamede yer almadı

Yaviç ve Çiçek’in avukatı Dilan Kunt Ayan, Van Valiliği’nin 21 Kasım 2016’dan bu yana kesintisiz olarak sürdürdüğü eylem ve etkinlik yasağının ve barışçıl bir açıklama yapmak isteyen müvekkillerinin yargılanmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Ayan, Van Valiliği’nin yasaklama kararına ilişkin açılan pek çok dava olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:  

“Bu açılan dava hukuka aykırı bir dava. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bununla ilgili verdiği kararlar var, barışçıl gösteriler hiçbir surette hukuka aykırı sayılamaz. O gün orada barışçıl, hak üzerine görevi sonrasında kaza yapan bir asistan için yapılan bir eylemdi. Bunun iş cinayeti olduğuna ilişkin bir basın açıklaması yapılmak istenmişti. İddianamede, valiliğin almış olduğu yasaklama kararı gerekçe olarak sunulmuyor çünkü valiliğin kararı da hukuka aykırı bir karar. Yapılmak istenen basın açıklaması, barışçıl bir basın açıklaması. Türkiye’nin her yerinde bu doktor için basın açıklaması yapıldı, Van hariç hiçbir yerde böyle bir müdahale ile karşılaşılmadı.”

“Bu davada yargılanan düşünce ve ifade özgürlüğüdür”

TİHV, konuyla ilgili bir video hazırladı. Videoda, Van’da valiliğin verdiği yasak kararının başladığı gün doğan bir çocuğun şu an beş buçuk yaşında olduğuna dikkat çekildi. Videoda konuşan Dr. Hüseyin Yaviç, “Bu davada yargılanan bizler değiliz. Bu davada yargılanan düşünce ve ifade özgürlüğüdür” dedi. Sevim Çiçek de “Van Valiliği, anayasayı, uluslararası sözleşmeleri yok sayan bu uygulamayla suç işliyor. En temel haklarını kullanan biz insan hakları savunucuları ise yargılanıyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.