Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TRT Bandrol Ücreti artırıldı, cep telefonu fiyatlarının yarısından fazlası vergi

Elektronik cihazlardan alınan TRT Bandrol Vergisi, cumhurbaşkanı kararıyla artırıldı. Cep telefonlarından alınacak vergi oranı yüzde 10’dan 12’ye, bilgisayarlarda yüzde 2’den 4’e, akıllı saatlerde yüzde 8’den 14’e, kara taşıtlarında yüzde 0,4’ten 0,8’e çıkarıldı. Piyasa fiyatı 10 bin lira olan bir telefonun TRT bandrol ücreti 200 TL artarken, bunun vergi sonrası satış fiyatına yansıması 354 lira oldu.

Resmi Gazete’de bugün (26 Mayıs) yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla, elektronik cihazlardan alınan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) bandrol vergileri artırıldı. Vergi oranı, kamera ve radyolarda yüzde 16’da sabit tutuldu.

TRT bandrol vergisi cep telefonlarında yüzde 10’dan yüzde 12’ye, tablet ve bilgisayarda yüzde 2’den yüzde 4’e, akıllı saatlerde yüzde 8’den yüzde 14’e, kara taşıtlarında yüzde 0,4’ten yüzde 0,8’e, uydu alıcıları, set üstü TV kutularında yüzde 10’dan yüzde 12’ye, radyolu kulaklık, radyolu koşu bandı, navigasyon ve benzerlerinde yüzde 8’den yüzde 14’e çıkarıldı.

Karar, bandrol ücretlerinin alınmasına olanak tanıyan 3093 sayılı TRT Gelirleri Kanunu’nun 4. maddesine dayandırılıyor. İlgili madde şöyle:

Bandrol ücretleri, ithalatta serbest dolaşıma giriş beyannamesindeki (özel tüketim vergisi hariç) katma değer vergisi matrahı üzerinden, imalatta ise cihazın satış faturasındaki (özel tüketim vergisi hariç) katma değer vergisi matrahı üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere alınır.

Vergi artışı fiyatlara nasıl yansıyacak?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerine göre, 2021’de 10,8 milyon telefonun IMEI kaydı yapıldı. Vergisiz fiyatı 10 bin TL olan bir telefondan alınan vergiler, yapılan zam sonrası şöyle değişecek:

Bandrol ücreti yüzde 10 iken bin TL olan vergi tutarı, oran yüzde 12’ye çıkarıldığında  bin 200 TL oluyor. Ancak telefonun satış fiyatındaki artış 200 TL ile sınırlı kalmıyor. Satış fiyatı hesaplanırken, her bir vergi kalemi, vergisiz fiyata eklendikten sonra matrah hesaplanıyor. Vergisiz fiyatı 10 bin TL olan telefonun ÖTV tutarı, bandrol vergisinden alınacak tutar ilk fiyata eklendikten sonra hesaplanıyor. Aynı şekilde ilk fiyata bandrol vergisi ve ÖTV eklendikten sonra oluşan matrahla KDV tutarı çıkıyor. Böylece bandrol vergisi 200 TL artarken, satış fiyatı 354 TL artıyor. Bu durumda, fiyatın yüzde 50’si vergilerden oluşuyor.

TRT gelirinin tamamına yakını vergilerden

TRT, 2021 yılı faaliyet raporu ile 5,6 milyar Türk Lirası (TL) toplam gelir ve 1,4 milyar TL dönem kârı açıkladı. 2020’de ise 4,2 milyar TL gelir açıklarken 496,5 milyon TL kâr açıklanmıştı. Sayıştay’ın raporuna göre, 2,7 milyar TL bandrol vergisi ve 1,2 milyar TL’lik enerji payı, TRT’nin 2020 gelirlerinin yüzde 93’nü oluşturdu. İlan ve reklam geliri ise yüzde 7’de kaldı. Elektrik faturalarından alınan yüzde 2’lik TRT payı, 25 Aralık 2021’de kaldırılmıştı ancak bandrol vergilerine yapılan zamlarla, elektronik cihazlardan alınan vergi gelirinin, enerji payının çok daha üzerinde bir artışa yol açacak.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.