Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus’ta muhaliflere yönelik baskı sürüyor: Nahda Hareketi’nin lideri Gannuşi’ye yurtdışına çıkış yasağı getirildi

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de ülkedeki siyasi krizi zirveye taşıdığı gerekçesiyle Tunus Parlamentosu’nu askıya almış ve Başbakan Hişam el-Meşişi’nin görevine son vermişti. Ülkeyi Temmuz 2021’den bu yana kararnameler ile yöneten Said, kendisine muhalif siyasetçi ve gazetecilere yönelik baskılarını da sürdürüyor.

Tunus’ta, Müslüman Kardeşler’e verdiği destek ile bilinen İslamcı Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi de dahil olmak üzere birçok kişiye yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Gannuşi, Reuters’a verdiği demeçte, kendisine konulan seyahat yasağı ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

Raşid Gannuşi

Gizli örgüt soruşturması mı yürütülüyor?

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Aryana Asliye Mahkemesi Sözcüsü Fatima Bukataya, Gannuşi’nin de aralarında olduğu 34 kişiye getirilen yurtdışına çıkış yasağının “gizli örgüt soruşturması” kapsamında olduğunu belirtti. Bukataya, bu kişilere “devlet görevlisi olmayan sivil kişilere devlet sırrını ifşa etmek”, “devlet görevlisi olarak şahsen veya başkaları aracılığıyla hediye kabul etmek” ve “başkaları adına hak ve imtiyazlar talep etmek” gibi suçlamaların yöneltildiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz’da, ülkedeki siyasi krizi zirveye taşıdığı gerekçesiyle parlamentoyu askıya almış ve Başbakan Hişam el-Meşişi’nin görevine son vermişti.

İzleyin: Tunus’ta siyasi kriz – Arap Baharı bitti mi?

Kays Said

Tunus Meclis Başkanı ve parlamentonun en büyük partisi konumundaki İslamcı Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi ise Said’in anayasanın 80. maddesine dayandırarak aldığı bu kararları darbe ve demokrasiye saldırı olarak tanımlamıştı.

Başta birçok Tunuslu kendisine destek verse de Said’in geçen eylül ayında mevcut anayasanın büyük bölümünü askıya alması ve kararnamelerle ülkeyi yönetme yetkisini üstlenmesi halkta hayal kırıklığına yol açmıştı.

Öte yandan Said’in siyasi yol haritasını açıklamakta gecikmesi, çok beklenen ekonomik reformları yapmaması, siyasi muhalifleri tutuklaması ve medya kuruluşlarını kapatması, başkent Tunus’ta Said’in tek adam yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesine neden olmuştu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.