Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’den Almanya’ya giden doktorlar buluştu, sosyal medya ikiye bölündü: “Meslektaşlarımızı linç edenler iktidarın dilini kullanıyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurtdışına göç eden doktorlara yönelik olarak geçen aylarda yaptığı “Giderlerse gitsinler” açıklamasının ardından Türkiye’den Almanya’ya giden doktorlar, Düsseldorf’ta buluştu. Doktorlar buluşmadan “Giderlerse, gittik” notuyla bir fotoğraf paylaştı. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten “Giden doktorlar geleceklerini Türkiye’de göremiyorlar” dedi.

https://twitter.com/drhakanbahadr/status/1533147159675142144

Son yıllarda Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artması ve kötü çalışma şartları sebebiyle pek çok doktor yurtdışına göç ediyor. Yayımlanan raporlara göre 2021’de bin 405 hekimin “İyi Hal Belgesi” alarak yurtdışına göçtüğü bilgisi yer alıyor. Yakın zamanda Türkiye’den ayrılarak Almanya’ya yerleşen doktorlar gerçekleştirdikleri buluşmadan bir fotoğrafı sosyal medyadan paylaştı. Fotoğrafın paylaşılmasının ardından doktorlara olumlu ve olumsuz pek çok eleştiri geldi.

Doktorlar neden gidiyor?

Konuyla ilgili TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten doktorların sadece Almanya’ya değil pek çok ülkeye göçtüğünü ve gidişlerinin birçok farklı sebebe dayandığını söyledi. Ökten “Giden arkadaşlarımızın en büyük sorunu ekonomik ve özlük hakların giderek azalması. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal krizle ilgili olarak geleceklerini Türkiye’de göremiyorlar. Bu nedenle yurtdışına gidiyorlar” diye konuştu.

Bu konular haricinde sağlık sisteminin getirdiği birtakım sorunlar olduğuna da değinen Ökten sözlerini şöyle sürdürdü:

Şiddet mesela en önemli nedenlerden birisi. Şikayetlerin çok fazla artması, malpraktis davalarında bizim tüm hekimlik boyunca kazanamayacağımız ücretten daha fazla cezalarla karşılaşmamız. Bir malpraktis yasasının olmaması, çalışma koşullarının her geçen gün kötüleşmesi, beş dakikaya bir randevu verilmesi, her gün poliklinikte 100’den fazla hastaya bakılması gibi mecburi hizmetler, bunların hepsini biriktirdik, birleştirdiğimiz zaman yurtdışına gidiş çok daha fazla oluyor.”

2022’nin ilk beş ayında 942 doktor göç etti

Ökten aynı zamanda 2022’nin ilk beş ayında 942 doktorun yurtdışına gittiğini ve yıl sonuna kadar bu sayının 2 bini geçmesini tahmin ettiklerini söyledi. Ökten “Bu durum, özellikle bizim ülkemizin geleceği açısından çok tehlikeli. Çünkü bu göç eden arkadaşlarımız genç, kafası çalışan vatandaşlarımız, meslektaşlarımız. İleriki süreçte bu ülkeye hizmet edemeyecekler ama haklı yönleri çok fazla. Cumhurbaşkanı’nın ‘Giderlerse gitsinler’ lafı ne yazık ki bu süreci hızlandırdı. Onlar da gidiyorlar ve gittikleri yerlerden daha memnunlar açıkçası” dedi.

Hekimlerin yüzde 95’inde tükenmişlik sendromu var

Giden doktorlarla beraber Türkiye’de kalan doktorların iş yükünün de artacağını belirten Ökten “Sorun sadece yurtdışına gidişle ilgili değil. Kamudan çok ciddi oranda hekim istifa ediyor. Bunlar ya emekli oluyor ya da özele geçiyorlar veya yurt dışına gidiyorlar. Bu sefer ne oluyor? Var olan iş yükü kalan arkadaşların omuzlarına biniyor ve onlar çok daha fazla çalışmak zorunda kalıyorlar. Daha fazla hastayla karşılaşacaklar. Zaten şu an en son yaptığımız ankette hekimlerde tükenmişlik sendromu oranı yüzde 95 civarında. Bu durum bu süreci hızlandıracak, tükenmişliği arttıracak. Ne yapacak meslektaşlarımız? Daha fazla yurtdışına göç etmenin yolunu arayacaklar” diye konuştu.

“Kötü yorum yapanlar gelecekte kendilerine bakacak doktor bulamayacak”

Paylaşımın altına gelen negatif yorumlara yönelik Ökten şöyle konuştu:

“Bu ülkenin okumuş, aydın insanlarına, gençlerine olan haksızlığı, vefasızlığıdır. ‘Bu insanlar niye gidiyor?’ diye sorgulamaktansa onun yerine iktidarın dilini kullanıyorlar. Gelecekte bunları söyleyen insanlar yakınlarını ameliyat ettiremeyecekler, hastalarına baktıramayacaklar çünkü nitelikli eğitim almış hekim kalmayacak. Çünkü bir anda asistan sayılarını da iki katına çıkarttılar biliyorsunuz. Her tarafta tıp fakültesi var. Bunlar nitelikli eğitimi düşüren şeyler. Hem nitelikli bir sağlık hizmeti alamayacaklar. Hem kendilerini ameliyat edecek, bakacak doktor bulamayacaklar. Onların bir defa bunun farkına varması lazım. İktidarın da farkına varması lazım. ‘Sorunlar nedir? Biz bunları nasıl çözeriz? Ve bu gitmek isteyen insanların nasıl önleriz’ diye bir herhangi bir çaba yok ne yazık ki.”

2012-2021’de 5 bin 329 doktor gitti

Ocak 2012 ile Aralık 2021 tarihleri arasında 5 bin 329 hekimin “İyi Hal Belgesi” alarak yurtdışına göçtü. 2012 yılında 59 hekim “İyi Hal Belgesi” alarak yurtdışına giderken bu sayı 2021’de bin 405’e ulaştı.

“İyi Hal Belgesi” alarak yurtdışında giden hekimlerin sayısı şöyle:

2012: 59 hekim

2013: 90 hekim

2014: 118 hekim

2015: 150 hekim

2016: 245 hekim

2017: 482 hekim

2018: 802 hekim

2019: 1.047 hekim

2020: 931 hekim

2021: 1.405 hekim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.