Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Usta çizer Latif Demirci son yolculuğuna uğurlandı

Kamera-Kurgu: Tuğbanur Toprak, Ayşegül Karagöz

Türkiye’de karikatürün öne çıkan isimleri arasında yer alan 61 yaşındaki Latif Demirci, bugün (7 Haziran) Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Hıbır ve HBR Maymun dergilerinin kurucularından, “Press Bey ve Media Hanım”, “Muhlis Bey”, “Mithat ve Mirsat” ve “Arap Kadri” gibi tiplemeleriyle Türkiye’de karikatürün önde gelen isimlerinden olan Latif Demirci bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Bir süre önce kalp ameliyatı geçiren 61 yaşındaki Demirci, evinde düştükten sonra hastaneye kaldırılmış ve tedavi altına alınmış; ancak yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti. Demirci bugün ikindi vakti Teşvikiye Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda sevenleri tarafından toprağa verildi. Demirci’nin cenaze namazına sanat ve medya camiasından çok sayıda kişi katıldı.

Latif Demirci kimdir?

Kariyerine genç yaşta Gırgır ve Fırt dergilerinde yaptığı çizimlerle başlayan Demirci, Fırt’ta “Tarzan” ve Gırgır’da esprilerini Behiç Pek’in bulduğu “Muhlis Bey” tiplerinin çizeri olarak geniş bir hayran kitlesi edindi. Kuruculuğunu yaptığı Hıbır ve HBR Maymun dergilerinin kapanmasından sonra mizah dergiciliğini bırakarak gazeteler ve dergiler için çalışmaya başladı.

Sedat Simavi Karikatür Ödülü’nü aldı

1990’lı yıllarda yurtiçi ve yurtdışında karikatür sergileri açan Demirci; kitap kapakları, poster ve çizgi film çalışmalarında da bulundu. Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi yayınların da kadrolarında yer alan Demirci uzun süredir Hürriyet gazetesi için çalışıyordu. Demirci; Canavar Koyun Orhan, Muhlis Bey, Arap Kadri, Mithat-Mirsat ve Press Bey gibi pek çok ünlü karikatür tipi yarattı. Demirci, 2015 yılında Sedat Simavi Karikatür Ödülü’nü aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.