Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alparslan Kuytul’a savcı ve hakimleri “hedef gösterme” suçundan 9 yıl hapis istemiyle dava açıldı

Furkan Vakfı’nın kurucusu Alparslan Kuytul hakkında 2020’de terörle mücadele kapsamında soruşturma ve yargılamalarda görev alan savcı ve iki âakimi hedef gösterdiği gerekçesiyle dokuz yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nın kurucusu ve eski yöneticisi Alparslan Kuytul hakkında savcılık, “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklama ve bu yolla hedef gösterme” suçundan iddianame hazırladı.

İddianamede Kuytul’un 15 Kasım 2020’de paylaştığı videoyla “bir terör savcısı ile bir sulh ceza mahkemesi hâkimi ve bir de ağır ceza mahkemesi hâkimini deşifre ettiği” öne sürüldü.

“Terörle mücadelede görev yapan personelin kendilerinin ve ailelerinin yaşam ve vücut bütünlüklerinin yanında, dolaylı olarak da olsa devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün korunmasının da kabul edilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda terörle mücadelede görev yapan personelin kimliklerini kural olarak basın ve yayın faaliyetlerinin konusunu teşkil etmemesi gerektiği ifade edilebilir” denilen iddianame şöyle:

“Alparslan Kuytul’a ait hesaplardan, üçüncü kişilere açık herkesçe görülebilecek şekilde yayınlanan video ile sanığın konuşma tarihinde veya öncesinde terörle mücadelede görev almış hâkim ve savcıların hüviyetlerini ve görevlerini açıklayıp yayınlayarak deşifre ettiği, bu şekilde üzerine atılı ‘terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklama ve bu yolla hedef gösterme’ suçunu birden fazla kişiye karşı işlediği anlaşıldığından zincirleme suç hükümlerince cezalandırılması talep olunur.”

İddianame, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Ne olmuştu?

Alparslan Kuytul, 9 Mayıs’ta gözaltına alındı. Kuytul’un gözaltına alınmasının ardından Medyascope’a konuşan eşi Semra Kuytul, “Şu anda adliyedeyiz. Tutuklama çıkacak gibi” demişti.

Video: Alparslan Kuytul ve evine gelen polislerle diyaloğu | Gözaltı anı

Kuytul’un, 8 Eylül 2021’de dört kişi tarafından kaçırılıp, 13 gün sonra serbest bırakılan iş insanı Koray Sarısaçlı’nın şikayeti üzerine gözaltına alındığı öğrenildi. Kuytul çıkarıldığı sulh ceza hâkimliğince tutuklandı.

Furkan Vakfı destekçilerinin 20 Mart’taki yürüyüşüne yapılan çok sert polis müdahalesi sonrası Medyascope’un konuştuğu Alparslan Kuytul, “haksızlıkları dile getirmeyi sürdüreceğini, dolayısıyla hükümet ile Furkan Vakfı arasındaki ilişkilerin düzelmesini beklemediğini” söylemişti. 

Video: Alparslan Kuytul | İktidarın hedefindeki cemaat lideri

Furkan Vakfı ve Alparslan Kuytul

Adana’da 1994 yılında Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nı kuran Alparslan Kuytul, 30 Ocak 2018’de gözaltına alındı ve 8 Şubat 2018’de tutuklandı. “Suç örgütü kurmak” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla yargılandığı davanın yanı sıra Temmuz 2018’de “terör örgütlerine destek vermek” suçundan hakkında bir dava daha açıldı ve Kuytul “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla tutuklanıp Bolu F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. 22 aylık tutukluluğunun ardından 5 Aralık 2019’da tahliye edildi. “Örgüt üyeliği” suçlaması ile yargılandığı davada üç yıl sonra 3 Kasım 2020’de karar çıktı ve Kuytul beraat etti. 

Video: Furkan Vakfı’nın Adana’daki eylemine polisten sert müdahale

30 Ocak’taki operasyonda Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Furkan Vakfı’nın genel merkezi ile yöneticilerinin evlerine baskın yaptı. Furkan Vakfı’na, 2 Şubat 2018’de kayyum atandı. Kuytul, hakkında açılan 10 davanın beşinden beraat etti. 

Medyascope’tan Sema Kızılarslan ve Doğu Eroğlu ile yaptığı özel röportajda 30 Ocak operasyonunun öncesi ve sonrasından bahseden Kuytul, o tarihlerde yaşadıklarını şöyle anlatmıştı:

Video: Furkan Vakfı üyelerine polis müdahalesi | Semra Kuytul anlatıyor

“30 Ocak operasyonu bizim için beklenmedik bir şeydi. Birtakım sıkıntılar yaşayabileceğimizi tahmin ediyorduk öncesinde ama öyle büyük bir operasyon, terör örgütü gibi baskın olacak, yüzlerce polisle TOMA’larla evlerimiz çevrilecek, böyle bir şey asla beklemiyorduk. Çünkü kendimizi biliyoruz, böyle bir yönümüz kesinlikle yok. Bir silahlı örgüte yapılan baskın gibi bir baskın yapıldı evlerimize. Özellikle bizim evimize baskın yapılabilmesi için tüm yollar kapatıldı, çevre yollar da kapatıldı. Hatta o gün operasyonda görev alan bir polis memurunun, sonrasında tanıdığı olan bir arkadaşımıza söylediği şu cümleyi hatırlıyorum: ‘Bizi emniyete çağırdılar, operasyon hazırlığı vardı, biz HDP’nin binalarından birini basacağız sandık, sonra bizim mahallemize, Reşatbey’e döndüklerini fark edince ‘Eyvah hocaya gidiyoruz herhalde’ diye düşünmüş. Çünkü söylenmiyor polislere öncesinde gidecekleri yer. O açıdan hatta üzüntü duyduklarını da ifade ettiğini hatırlıyorum o günlerde.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.