Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da 100 yaşındaki bir kadın ehliyetini yeniletti: “Araba kullanmak özgürlük”

İtalya’da 100 yaşındaki Candida Uderzo, Vicenza şehrindeki bir sürücü kursunda yapılan göz testini geçtikten sonra yeni ehliyetini aldı. Uderzo, ehliyetini yenileterek ülkede son yıllarda araç kullanmak için uygun görülen 100’lü yaşlardaki üçüncü kişi oldu.

Kendisini dışarı çıkarması ve gezdirmesi için oğluna baskı yapmak istemediğini, bu yüzden ehliyetini yenilediğini belirten Uderzo, “Ehliyetimin yenilenmesi beni mutlu etti ve araba kullanmak kendimi biraz daha özgür hissetmemi sağlayacak. Şanslıyım, 100 yaşındayım ve bu kadar sağlıklı olmak benim için de sürpriz. Asla ilaç kullanmam, sadece arada bir uyku hapı alırım” dedi.

Gözlerinin çok iyi durumda olduğunu belirten Uderzo, gazeteyi bile gözlüğe ihtiyaç duymadan okuyabildiğini söyledi.

Candida Uderzo

Uderzo, eşini genç yaşta kaybettikten sonra hayatta kalmanın ve hayattan mümkün oldukça zevk almanın ne kadar önemli bir şey olduğunu anladığını belirterek şöyle konuştu: “Arkadaşlarımla uzun yürüyüşlere çıkmaya başladım, bu üzüntümle başa çıkmama yardımcı oldu. Emekli olduktan sonra bir yürüyüş grubuna katıldım ve o zamandan beri hiçbir geziyi kaçırmadım. Her pazar sabah saat 6’da yürüyüşe gitmeye hazırım.”

Geçen yıl Sicilya’da 100 yaşını dolduran bir başka kişi, ehliyetinin yenilenmesini yeni bir araba alarak kutlamış ve o sırada yerel basına hayatında hiç kaza yapmadığını söylemişti.

İtalya İstatistik Kurumu Istat’ın mayıs ayında paylaştığı verilere göre, 2019 yılında ülkede 100 yaşını dolduranların sayısı 14 bin 456 iken bu sayı 2022’de 20 bin 456’ya yükseldi.

İtalya’da 100 yaşını dolduran kişilerden kaçının hâlâ araba kullandığı ise belli değil. Ülkede, 80 yaşın üstünde olanların ehliyetleri her iki yılda bir yenileniyor ve sürücülerin fiziksel ve zihinsel olarak iyi durumda olduklarını kanıtlamak için sağlık raporu sunmaları gerekiyor.

Derleyen: Berkcan Tuner

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.