Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polis, Somalili esnafın dükkanının tabelasını beyaza boyattı, Göç İdaresi Başkanlığı “denetimler kapsamında” dedi 

Polis, dün (17 Haziran) Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara-Kızılay’da işlettiği dükkanın tabelasını “Renkleri rahatsız edici” diyerek beyaza boyattı. Göç İdaresi Başkanlığı, uygulamayı “Yabancı dildeki ifadeler, Türkçe ifadelerin yüzde 25’ini geçmeyecek büyüklükte puntolarla yazılmalıdır. Ankara’daki işyerine ait tabelaya yönelik işlem, kolluk kuvvetlerince yürütülen bu denetimler kapsamında gerçekleştirilmiştir” diyerek savundu.  

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de kullanılan yabancı tabelalara ilişkin yürüttükleri denetimle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, yabancı dil kullanılan tabelalardaki standartlar belirtilerek, “Yabancı dilde ifadenin yer aldığı tabelalardaki yabancı dildeki ifadelerin, Türkçe ifadelerin yüzde 25’ini geçmeyecek büyüklükte puntolarla yazılması gerekmektedir” denildi. 

Göç İdaresi Başkanlığı’nın açıklamasında denetim komisyonları tarafından gerçekleştirilen denetimlerin sonucunda yapılan işlemlerin verilerini paylaştı. Başkanlık, Ankara’daki işyerine ait tabelaya yönelik işlem, kolluk kuvvetlerince yürütülen bu denetimler kapsamında gerçekleştirilmiştir” dedi. 

Açıklamada, 19 bin 309 işletmenin yabancılar tarafından işletildiği ve işletmelerin 15 bin 666’sının tabelasının standartlara uygun olduğu, üç bin 643 işyerinin tabelasının ise standartlara uygun olmadığı belirtildi. İki bin 151 işletmenin standartlara uygun hale getirildiği ve bin 815 işletmeye vergi kaydı olmadığı için idari yaptırım uygulandığı kaydedildi. 

Ne olmuştu?

Polis, daha önce “Sizi burada istemiyoruz” diyerek baskın düzenlediği Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara-Kızılay’da işlettiği dükkanın tabela açılışına dün (17 Haziran) müdahale etti. Müdahaleye karşı çıkan DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polisler, Yeneroğlu’nun ayrılmasından sonra hiçbir resmi belge göstermeden “Renkleri rahatsız edici” diyerek tabelanın tamamını zorla beyaza boyattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.