Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (18): “Bütün ev sahipleri ‘yakınım yerleşecek’ taktiğini kullanıyor”

Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki artış üniversitede okumak için kiracı olan birçok öğrenciyi etkiliyor. Ev sahiplerinin hukuken tek avantajı olan “yakınım yerleşecek” taktiği kullanılarak ikamet ettikleri evlerinden çıkarılmaya çalışılan öğrenciler, konut fiyatlarındaki artıştan endişeli. Öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği mahallelerden biri olan Rumeli Hisarüstü Mahallesi’nde ikamet eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Eftelya Koyuncu, evden çıkarılmak istendiğini söyledi. Koyuncu, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

İstanbul’da Sarıyer ilçesinde bulunan Rumeli Hisarüstü Mahallesi, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiği mahallelerden biri. Rumeli Hisarüstü, ayrıca birçok ev sahibinin konutlarını öğrencilere kiraladığı ve konut fiyatlarının gündemde olduğu bir mahalle. Türkiye genelinde artan konut fiyatları ise Rumeli Hisarüstü’nde yaşayan öğrencileri etkiliyor. Medyascope olarak ev sahibi tarafından evinden çıkarılmak istenen Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü birinci sınıf öğrencisi Eftelya Koyuncu ile görüştük.

Taktik aynı: “Yakınım yerleşecek”

Boğaziçi Üniversitesi’ni kazandığında kiraladığı evinde iki senedir oturan Koyuncu, ev sahibinin kendilerini evden çıkaracağını söyledi. Üç kadın öğrenci olarak yaşadıkları eve 2 bin 700 TL kira ödediklerini belirten Koyuncu, evden çıkarılma nedenlerini “Son dönemlerde ev sahipleri eski kiracılarını çıkararak daha yüksek fiyatla evlerini kiralama yöntemini kullanıyorlar. Bu bizim de başımıza geldi. Ev sahibimiz bizi evden çıkaracağını ve yerine kendi kızının yerleşeceğini söyledi” diyerek açıkladı.

Kendisinin veya birinci dereceden yakınının kiralanan evde oturması durumunda ev sahiplerinin kiracıları çıkarma imkânı olduğunu söyleyen Koyuncu, “Ben bunun böyle olacağını düşünmüyorum. Genelde ev sahipleri bu taktiği çok uyguluyor ve daha sonra evlerini yüksek fiyatlarla yeniden kiralıyorlar” dedi.

Koyuncu: “Ev tutamazsak hepimiz bir şekilde yurtlara yerleşmek zorunda kalacağız”

Artan kira fiyatları sebebiyle herhangi bir ev bulamadıklarını belirten Koyuncu, evden çıktıktan sonra yapacaklarını ise şöyle anlattı:

“Ev bulamıyoruz, hele Hisarüstü’nde hiç bulamıyoruz. Okula yakın, metro yakınlarında ev bulmak da imkânsız. Geriye kalan yerlerde de fiyatlar çok yüksek. Şu an 5 bin, 6 bin liraya 1+1, 2+1 evlere çıkmak zorunda kalacağız. Deprem riski olan evleri, güvenli bir şekilde yaşayamayacağımız evleri tutmak zorunda kalacağız.”

Koyuncu, bu süreçte çok umutlu olmadıklarını belirterek “Ev tutamazsak, hepimiz bir şekilde yurtlara yerleşmek zorunda kalacağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.