Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (16): Antalya – Rusya-Ukrayna savaşı şehri vurdu, kiralar dört kat arttı, eski kiracılar mahkemelik oldu

Rusya-Ukrayna savaşı bir ayı aşkın süredir devam ediyor. Savaştan kaçan Rus ve Ukraynalıların Antalya’ya gelişi emlak fiyatlarında da yoğun artışa sebep olmuş durumda. Antalya’nın merkezinde bulunan Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde kiralar dört katına çıktı.

Ocak ayında Konyaaltı’nda kirası 1600 lira olan 1+1 evler şu an yaklaşık 8 bin liraya kiralanıyor. Vatandaşların bir kısmı oturdukları evi eşyalı olarak Rus ve Ukraynalılara aylık 20 ile 30 bin lira arasında kiraya vererek, kentin dış mahallelerindeki 4 ila 5 bin liralık dairelere yerleşiyor. 

Emlak sitesi Hepsijet verilerine baktığımızda kira artışları Şubat 2022 yılında yukarı doğru ivmeleniyor. fiyatların yükselişi durmuş değil. 

Kira fiyatlarındaki yükselişi, gayrimenkul danışmanları Osman Gündoğdu ve Nahit Tok ile görüştük.  

“Yüzde 300, yüzde 400 oranında  artış var”

Antalya emlak piyasasında savaş öncesinde de artış olduğunu belirten Osman Gündoğdu, “Ukrayna-Rusya arasındaki savaştan dolayı ciddi anlamda bir konut talebi geldi. Talep yüksek olunca  fiyatlarda yüzde 300, yüzde 400 oranında artış meydana geldi” dedi. 

“Kiracılar davalık oldu”

Ev sahiplerinin bu artış karşısında mevcut kiracılarına zam yapmak istediğini söyleyen Gündoğdu, “Kiralar orantısız arttığı için, bu sefer de yasal ve hukuksal anlamda bir sıkıntı yaratmaya başladı bize” diye konuştu.

Gayrimenkul danışmanı Nahit Tok da kiralar hızla arttığı için kirada oturduğu evin sahibiyle davalık olmuş durumda. Çok fazla davalık durumla karşılaştıklarını belirten Tok, “Ev sahibim beni çıkartmak istiyor. Ben çıkarsam evi daha yüksek fiyatla kiraya verecek. Bu artışlar üç-dört ay sonra daha kötü olacak” dedi. 

Ev sahipleri fırsatçılık yapıyor

Görüştüğümüz iki gayrimenkul danışmanı da, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahiplerini uyardıklarını söyledi. 

Kiraların vatandaşın ödeyemeyeceği boyutta olduğunu belirten Tok şunları söyedi: “Neticede memurun geliri belli. Bunları devamlı ev sahiplerine  söylemekteyiz. Fakat mülk sahipleri bu durumu kullandılar, kullanıyorlar. Şu anda boş dairelerde de mülk sahipleri oldukça yüksek fiyatlar istiyor. Yani 18 bin lira, 20 bin lira boş dairelere isteniyor.”  

Gündoğdu da yüksek kiralar nedeniyle, gelir durumu birçok mesleğe göre daha iyi olan doktor, avukat gibi kişilerin Lara ve Konyaaltı gibi merkezi yerlerde değil, kentin dış semtlerinde ev kiraladıklarını söyledi. Bu yüzden Kepez gibi semtlerde de kiraların üç-dört katına çıktığını belirtti.  

Ev sahiplerinin evlerini yabancıya vermek istediğini belirten Gündoğdu, “Bu olayı bir fırsata çevirmeye çalışıyorlar. ‘Rus veya Ukraynalıya evimi dolar bazında vermek istiyorum’ diyorlar. Bu sefer biz zor durumda kalıyoruz” dedi. 

“Antalya’ya yerleşmek için ilk etapta 40 bin lira lazım”

Osman Gündoğdu’ya şu anda Antalya’ya yerleşmek istersek bunun maliyetinin ne kadar olacağını sorduk. Gündoğdu en iyi ihtimalle 40 bin liraya ihtiyacımız olacağını söyledi. 1+1 evin 10 bin lira olacağından yola çıkan Gündoğdu, “Şehir dışından gelen bir Türk arkadaşın, 10 bin kira, 10 bin depozito, 10 bin komisyon ilk etapta vermesi gereken para. Nakliye, elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri, temizliği gibi kalemleri de katarsak bütçe olarak 40 bin lira civarında bir rakam gerekiyor. Bu çok ciddi bir rakam”  diye konuştu.  

Sokakta konuştuğumuz vatandaşlar da kiraların böylesine artmasından endişeli.  

Rus ve Ukraynalılara evlerin yıllık olarak kiraya verildiği düşünülürse Antalya’da önümüzdeki yıllarda kira krizi daha fazla konuşulacağa benziyor. 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.