Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (15): İstanbul-Sultangazi’de kiralar bir yılda yüzde 133 arttı, vatandaş ev bulamıyor

Haber: Ali Macit & Ali Deniz Çakır

İstanbul’un Sultangazi ilçesinde, kiralar son bir yılda yüzde 133 arttı. Bu artışa rağmen konut satışlarındaki artış sürüyor. İnşaat malzemesi fiyatlarının artması kiraların da yükselmesine yol açarken ev sahipleri daha fazla kâr elde etmek için yabancı kiracıları tercih ediyor, konut bulmak zorlaşıyor.

“Yeni binalar bile satışa çıktıkları an satılıyor, yeni evli çiftler Sultangazi’de ev bulamıyor”

Gayrimenkul danışmanı Yasin Şahin, ilçedeki kiraların artışını beton, çimento, ahşap gibi inşaat malzemelerinin fiyatlarının ve yabancı konut satışlarının artışına bağladı:

“Beton, demir, çimento gibi maddeler inşaatta kullanılan önemli maddeler. Bu malzemelerin fiyatlarının son bir senedeki yükselişi, kira fiyatlarının artmasındaki en önemli etkenlerden biri. Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde arttı. Yeni inşa edilmiş dairelerde ise bu artış oranı daha da yüksek.”

Yasin Şahin’in kira artışları ile beraber dikkat çektiği başka bir konu ise vatandaşların Sultangazi’de ev bulmakta zorluk çekmeleri. Kira fiyatlarının yükselmesinin evlere olan talepleri düşürmediğine dikkat çeken Şahin, tam aksine vatandaşların talep yüksek olmasına rağmen ev bulmakta zorluk çektiklerine dikkat çekti. Vatandaşların yaşadığı arz sıkıntısının sebeplerinden birinin bölgedeki mülteci sayısının artması olduğunu söyleyen Şahin, “Bölgedeki ev sahipleri mültecilere birim fiyat üzerinden anlaşma sunuyor. Normal şartlarda 5 bin liraya kiralayacakları bir evi, 10 kişilik bir aileye 10 bin liraya kiralayabiliyorlar. Bu durum ev sahiplerinin mültecileri yerli vatandaşa tercih etmelerine yol açıyor” dedi.

Yapımı yeni biten evlerin bile ilana çıktıkları an satıldığına dikkat çeken Şahin, yeni evli çiftlerin bile bölgede ev bulmakta zorluk çektiklerini vurguladı.

“Üç ay önce 600 bin TL istediğimiz ev için şu anda 950 bin TL istiyoruz”

Medyascope ekibine kiralık evlerden birini gezdiren gayrimenkul danışmanı Metin Donat, kira fiyatlarının artması hakkında şunları söyledi: “Şu an 80 metrekare 2+1 bir evin içindeyiz. Üç ay önce 600 bin lira istediğimiz bu ev için şu anda 950 bin lira istiyoruz ancak birkaç ay sonra zarar etmemek için konutun satışını bekletmek istiyoruz. Bu evin kira fiyatı bugün 3 bin liradan başlıyor. Yabancılar arasında bu eve 6 bin lira kira vermek isteyen müşteriler bile var. Geçen sene ise bu tarz evlere en fazla biçilen fiyat 1500 liraydı.”

Mahalleler arasında da kira fiyatlarının değişebildiğini belirten Donat, bu fiyatların talebe göre belirlendiğini dile getirdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.