Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (17) | İstanbul-Beylikdüzü: Kiralık ev yok, metrobüse yakın evler 4 milyon TL’ye satılıyor

İstanbul’un kira krizi günden güne artıyor. Ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak isterken, kiracılar ise fahiş fiyatlar nedeniyle evlerden çıkmak istemiyor. Kiracıların “ucuz” diye tercih ettiği İstanbul’un Beylikdüzü semtine gittik. Beylikdüzü’nde metrobüse yakın ev kiralamak istiyorsanız 6 bin 500 lirayı, ev almak istiyorsanız da 4 milyonu gözden çıkarmanız gerekiyor.

2008 yılında ilçe olan İstanbul-Beylikdüzü’ne iki büyük göç yaşandı. Birincisi 1999 yılında Marmara Depremi sonrası, diğeri ise 2012 yılında metrobüsün gelmesi sonrası yaşandı. Bu iki göç, kiraların ve ev fiyatlarının artmasına da neden oldu. İstanbul’un ev fiyatları anlamında en ucuz ilçesi olarak bilinen Beylikdüzü’nde artık ucuza ev bulmayı bırakın, kiralık ev ilanlarını bulmak bile zor. 

Beylikdüzü’nün 11 mahallesi var ve bu 11 mahallede toplam 398 bin 122 kişi yaşıyor. Büyükşehir Konutları da Beylikdüzü’nün en eski bloklarından. 1999 yılında 10 bin liraya satılan 3+1 evler, şimdi 1 milyon 900 binden başlıyor. 2+1 ev almak istiyorsanız da 1 milyon 800 bin harcamanız gerekiyor.

Bu haber için ev fiyatlarını araştırmak üzere Beylikdüzü’ne gittik ve emlakçılar ile konuştuk. İlk başta Büyükşehir Mahallesi’ndeki evlere bakan emlakçılar ile konuştuk. Bu mahallede 21 bin 815 kişi yaşıyor. 2007 yılında da bu nüfus 20 bin civarındaydı. Kiraların en fazla arttığı mahallerinden birinin Büyükşehir Mahallesi olması, buraya yerleşen insanların mahalleye ilgisini de etkiledi.  

Büyükşehir Mahallesi

İlk görüştüğümüz emlakçı Beylikdüzü’nde özellikle de Büyükşehir Mahallesi’nde kiralık evin olmadığı söyledi. Ev sahipleri ve kiracılar arasında olan çatışmaya tanıklık ettiklerini söyleyen emlakçı, kiracıların evden çıkmamak için dava açtıklarını anlattı. Büyükşehir Konutları’ndaki bir kiracının evden çıkacağını söyleyen emlakçı, o evi de 8 bin 500 liraya kiralayacaklarını söyledi. 

West Side

Emlakçılar, Büyükşehir Konutları’ndaki fiyat artışını etrafına yapılan büyük sitelere bağlıyor. Bunlardan biri de “West Side”. 2018 yılında metrobüsün hemen yanına kurulan bu sitede 140 metrekare 3+1 evler 4 milyon 430 bin liraya satılıyor, 1+1 85 metrekare evler ise 7 bin liraya kiralanıyor. 

Büyükşehir Mahallesi’nin ardından Beylikdüzü’nün en fazla nüfuslu ikinci mahallesi olan Yakuplu’ya gittik. Yıllar arasındaki en fazla nüfus değişimi de Yakuplu Mahallesi’nde oldu. 2007 yılında 17 bin 896 olan nüfus, 2021 yılında 54 bin 597’ye çıktı. Bunun nedeni de diğer mahallelere göre en ucuz evlerin Yakuplu’da olması. Yakuplu’daki emlakçılar da Büyükşehir’deki gibi ellerinde kiralık evin olmadığını söyledi. Kiralık ilanı koydukları anda evlerin kiralandığını anlatan emlakçılar, Yakuplu’nun merkezindeki satılık ev fiyatlarını şöyle sıraladı:

1+1 evler 750 bin ila 1 milyon 100 bin arasında
2+1 evler 1 milyon 300 bin ila 1 milyon 800 bin arasında
3+1 evler 1 milyon 500 bin ila 2 milyon 500 bin arasında

Bir emlakçı Yakuplu’nun merkezinde yani Hürriyet Bulvarı’nda 3+1 ev olduğunu ve 5 bin 500 liraya kiraladığını söyledi. Beylikdüzü’nde yabancı uyruklu vatandaşların diğer mahallelere göre tercih ettiği yer ise Yakuplu. Emlakçılar, Büyükşehir ve Bizimkent’e nazaran Yakuplu’da “Yabancılara uygun” ilanların daha fazla olduğunu belirtti.

Yakuplu Romanlar Mahallesi

Yakuplu’da bulunan Roman Mahallesi, yakınında biyolojik atık tesisi olduğu için kiracıların tercih etmediği bir mahalle iken şimdi orada da ev bulmak çok zor. Roman Mahallesi’nde bahçe katı 1+1 evler 800 bin TL’den başlıyor. Bu mahallede de tıpkı diğer mahallelerde olduğu gibi kiralık ev yok.

İstanbul’un en uzak yerinde bile kiralık ev bulmak çok zor

En temel hak olan barınmanın sorun olduğu bu günlerde, İstanbul’un merkezine bir saat uzaklıktaki Beylikdüzü’nde bırakın ucuz ev bulmayı, kiralık ev bulmak bile çok zor. Beylikdüzü’nde beş emlakçı üç mahalle gezdik. Bu dört emlakçının elinde kiralık sadece iki ev vardı. Ev sahipleri birinci dereceden akrabalarının geleceğini söyleyip kiracıları evden çıkarmak, kiracılar ise yasal yollarla haklarını aramak istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.