Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (97): Bülent Arınç’ın AKP’ye karşı beş çıkışı 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurucularından eski Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, son günlerde AKP içindeki çıkışlarıyla gündemde. Arınç, Türk Demokrasi Vakfı’nın yeniden faaliyete geçmesi kapsamında düzenlenen toplantıda, “Kral çıplak demenin zamanıdır” dedi. Medyascope, Arınç’ın parti içindeki beş çıkışını sizin için derledi.

1) “Troller ve Troliçeler”

Arınç, 2016 yılında “Pelikan” grubu hakkında gündem belirleyen bir çıkış yaptı. Pelikancıları “troller ve troliçeler” olarak adlandıran Arınç, BBC Türkçe’ye verdiği röportajda şöyle konuştu:

“Son güne kadar yanında başbakan yardımcısı olarak, hükümet sözcüsü olarak yanında çalışmış bir insanım. Fakat günün birinde işte bu troller, troliçeler ortaya bir şeyler atmaya başladılar. Ahlak sınırlarını aşan, terbiyesizce, Sayın Davutoğlu’nu itham eden pelikan, penguen her neyse dosyaları açıklanmaya başlandı. Biz bunların hiçbirine ihtimal vermedik. Ama sayın başbakan bir akşam köşke gitti ve dönüşünde bana ‘Allahaısmarladık’ dedi ve hepimiz şaşırdık. Yani böyle bir şey Türk siyasi tarihinde hiç rastlanmamıştır, bizim çizgimizde de hiç olmadı bu. Yani bir sebep olması lazım. Bir insan bu kadar başarılı olduktan sonra ‘Ben gidiyorum, Allahaısmarladık’ demez.”

Arınç, Medyascope Genel Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtlarken de “troller ve troliçeler” çıkışını yineledi.

2) “Ankara’yı parsel parsel satmıştır”

Arınç, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından Twitter paylaşımlarında “Fethullahçı” olmakla suçlanmıştı. Arınç, Gökçek’in paylaşımlarını şu şekilde yanıtlamıştı:

“Amerika’ya, olimpiyatlarına giden benim. Hizmetlerin ne kadar iyi olduğunu anlatan benim. Gizlemedim ki. Gökçek bunlardan fazlasını yapmıştır. Seçimlerde oy isterken bu yapının kucağında oturmuştur. Bu yapıya Ankara’yı parsel parsel satmıştır. Yurt yerleri vermiştir. Zengin işadamlarına okullar satmıştır. İmar planlarında değişiklikler yapmıştır. 30 Mart seçimlerine kadar bu ağzından bu yapıyla ilgili bir tek kötü cümle çıkmamıştır. Çok zor seçimi kazanınca birilerine yaranmak için mücadele ediyor görünmektedir. Kanunun verdiği yerlerin hepsini iptal etme kaygısındadır. Mahkemelerde boğulmaktadır. Biz Ankara ve devletin imkanlarını onların kucağına bırakmadık. Her şeye davamız adına katlanıyoruz. Gökçek bir tek şeyi amaçlıyor bir, bir yerlere yaranmak istiyor ikincisi, oğlunun milletvekili adaylığını garantilemek istiyor. Daha fazlasını bana söyletmesin.

Bana yazdığı ‘damadı paralelci, eşi çocukları.’ Benim aileme girme haysiyetsizliğini göstermesin. Bunlar belaltı işlerdir. Ahmet Hakan denen kişi benimle ilgili ailemle ilgili yazı yazmış, delil olarak kullanıyor. Ahmet Hakan Bey’i Sayın Gökçek’ten daha ötesinden tanıyorum. Sayın Hakan, Gökçek’ten çok daha haysiyetlidir, namusludur. O gazetecilik yapıyor. Bunun yaptığı ise tetikçiliktir. Benim cemaat denilen olguya karşı sempatimi 78 milyon bilir. Şunu da bilir ki bu paralel yapı 17 ve 25 Aralık sahtekârlığının çıktığı günden bu yana hükümetin, cumhurbaşkanımızın yanındayım. Eşimle de ailemle de biz paralel devlet yapılanmasının milli güvenlik yapılanması olduğunu bilir bununla mücadele eden insanlarız. Ben buyum. Her şeyimle ortadayım”.

3) Gezi kararları sonrası adalet çıkışı 

Gezi davasında iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman’a da 18’er yıl hapis cezası verildi.

Gezi davasından çıkan kararlar tartışılmaya devam ederken Arınç’tan dikkat çeken bir çıkış geldi.

Kadir Gecesi’nde (27 Nisan) sosyal medya hesabında açıklama yapan Arınç, paylaştığı ayetlerle adalet vurgusu yaptı. Arınç şunları yazdı:

“Toplumun her bir ferdinin en temel ihtiyaçlarından olan adalet, öncelikle adil yargılanma hakkı üzerine inşa edilmelidir. Bu hakkın güvenilirliği, eğer toplum nezdinde erozyona uğrar ise vicdanlarda onulmaz yaralar açılmasına sebep olur.

Normatif hukuk kuralları da inancımız da bu konunun önemini net şekilde ortaya koyar. Ekmek, su ve hava gibi ihtiyacımız olan adalete bir an önce kavuşmamız ümidiyle Kadir Gecenizi en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. Rabbim cümlemizi takva sahibi kullarından eylesin.”

4) Arınç’tan Kavala ve Demirtaş çıkışı: “Tutuklu kalmalarına hayret ediyorum, tahliye olmaları lazım” 

Arınç, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala için katıldığı bir televizyon programında dikkat çeken bir çıkış yapmıştı. “Kavala’nın hâlâ tutuklu kalmasına hayret ediyorum, tutuklu kalmaması lazım. Selahattin Demirtaş’ın da tahliyesi olabilir” diyen Arınç, iddianameleri hazırlayan hâkim ve savcıları şöyle eleştirmişti: “Yargıçlar, mahkemeler, savcılar özgürlükçü düşünsünler. Bugün adalette yapılacak reformun temelinde yazmasa bile bu vardır. Özgürlükçü düşünmek. Kavala hakkındaki iddialar yeni iddianame haline geldi ama adam 2017’den beri 3,5 yıldan beri tutuklu. İddianameyi okudum, onun hâlâ tutuklu kalmasına hayret ediyorum, tahliye edilmesi lazım. Okuduklarımdan yola çıkarak bunu söylüyorum. Ben hâkim ve savcı değilim ama ey hâkim ve savcılar, ceza hukukunda kimsenin kalbini yarıp bakamazsınız. Zanla, şüpheyle, kıyas yoluyla delil uyduramazsınız. Ben 30 yıllık ceza avukatıyım. Bu iddianameleri okuduğum zaman bir ara isyan etmiştim. Çocuk bile yazmaz bu iddianameleri.”

5) FETÖ hükümlüsü Nusret Muğla için veda yazısı 

Cezaevinde koronavirüse yakalanan 84 yaşındaki FETÖ hükümlüsü Nusret Muğla’nın vefatının ardından Arınç, Twitter hesabından “Nusret Ağabeyin ardından…” başlıklı yazısını paylaştı. Nusret Muğla’nın üniversite hastanesinden aldığı raporların Adli Tıp Kurumu tarafından onanmadığı için cezaevi şartlarında kalmaya devam ettiğini belirten Arınç, “Nusret Ağabey hakkını helal et. Doğru bildiklerimi söylediğim için ben de hakaret gördüm, azarlandım, horlandım, Fetöcü olarak hedef gösterildim. Sana ve arkadaşlarına faydalı olamadığım gibi kendime de faydalı olamadım. Ama inanıyorum ki bu da geçer ya Hû” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.