Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koalisyon hükümeti dağıldı: İsrail, dört yılda beşinci kez sandığa gidiyor

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, meclisi feshetme ve erken seçime gitme konusunda anlaştıklarını duyurdu. Bennett, meclisin feshi için gelecek hafta oylama yapılacağını açıkladı.

İsrail’de sular durulmuyor. Koalisyon hükümeti ortaklarından Başbakan Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, meclisi feshederek erken seçime gitme konusunda anlaştı. Meclis bu kararı onaylarsa, ülkede dört yılda beşinci kez seçime gidilecek. Siyasi analistler, ülkede ekim ayı sonunda yeni bir seçim yapılabileceğini belirtiyor.

Yair Lapid ve Naftali Bennett

Başbakan Bennett, yeni bir hükümet kurulana dek başbakanlık görevini Lapid’in üstleneceğini açıkladı. Koalisyon anlaşması gereğince Bennett iki yıl görev yaptıktan sonra koltuğunu Yesh Atid Partisi lideri Lapid’e bırakacaktı.

“Zor bir karardı”

“Zor bir karardı ancak İsrail için en iyisi buydu” diyerek ulusa seslenen Bennett, ülkeyi uzun süreli bir siyasi krizden kurtardıklarını, ülkenin güvenliğini iyileştirdiklerini, yeni bir İran nükleer anlaşmasını engellediklerini ve İsrail’in ulusal itibarını artırdıklarını savundu.

İsrail’deki bu hükümeti kurtarmak için elinden gelenin fazlasını yaptığını belirten Bennett, “İsrail’in güvenliğini siyasi bir piyon haline getiren muhalefetin aksine, biz bir gün bile İsrail’in güvenliğine zarar vermedik” dedi.

Bennett’in ardından geçici başbakanlık görevini üstlenecek Lapid ise İsrail’in geleceğini kendi kişisel çıkarlarının önünde tuttuğu için Bennett’e teşekkür etti. Karşılaştıkları zorlukların devam edeceğini vurgulayan Lapid şunları söyledi:

“Hayat pahalılığı ile mücadele etmeliyiz. İran, Hamas ve Hizbullah’a karşı kampanya yürütmeliyiz. İsrail’i demokratik olmayan bir ülkeye dönüştürmekle tehdit eden güçlere karşı durmalıyız.”

Koalisyon üyeleri bihaber

Times of Israel gazetesinin haberine göre, Bennett ve Lapid’in açıklaması hükümet üyelerine de sürpriz oldu. Gazete, savunma ve içişleri bakanlarının bu açıklamanın kamuoyu ile paylaşılacağından haberdar olmadığını yazdı.

Binyamin Netanyahu

Netanyahu mutlu

Ülkeyi 12 yıl başbakan olarak yöneten Binyamin Netanyahu ise ülkede yaşanan bu gelişmeler sonrası koltuğunu geri kazanacağını düşündüğünü söyledi. Hakkındaki yolsuzluk davaları ile uğraşan Netanyahu, ülkede yaşanan bu siyasi gelişmelerin sonucunun İsrail’deki milyonlarca vatandaş için “harika bir haber” olduğunu belirtti.

“Bu hükümet eve gidiyor” diyen Netanyahu, Likud Partisi’nin başkanlığında geniş ve ulusal bir hükümet kuracağını da sözlerine ekledi.

Bu noktaya nasıl gelindi?

İsrail’de 23 Mart 2021’de düzenlenen seçimlerin ardından kurulan koalisyon, sekiz partinin bir araya gelmesi ile oluşmuş ve Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarına son vermişti.

“Netanyahu’nun başbakanlığına son verme hedefi” ile bir araya gelen sekiz partili koalisyonun dağılmasının nedeni ise Başbakan Bennett’in partisi Yamina’dan bir milletvekilinin koalisyondan çekilmesi olmuştu. Ghaida Rinawie Zoabi’nin El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile’nin cenazesindeki polis müdahalesini gerekçe göstererek istifa etmesinin ardından, hükümeti oluşturan koalisyon parlamentoda çoğunluğunu kaybetmişti.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.