Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara: “Bakanlık uzatılan eli tutmuyor, işbirliği teklifimizi zımnen reddediyor”

Muğla Marmaris’te dün gece başlayan orman yangını, yayılmaya ve ekosisteme verdiği zararla birlikte yerleşim yerlerini tehdit etmeye devam ediyor. Orman yangını sezonu başlamadan gerekli tedbirlerin alınması için sık sık uyarı yapan Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, Marmaris yangınını ve geç kalan tedbirleri Medyascope‘a değerlendirdi.

Marmaris’te başlayan yangın, hava araçlarıyla müdahaleye rağmen, rüzgarın da etkisiyle büyümeye devam ediyor. 2021 yazında çıkan yangınlarda, 15 günde 140 bin hektarlık alanın yanmasının ardından, bu yıl alınan ve alınamayan tedbirler tartışma konusu olmaya devam ediyor. 1 Mayıs ve 1 Kasım arasının yangın sezonu olduğuna ve buna uygun tedbirler alınması gerektiğine sıklıkla dikkat çeken Özkara, “Geçen yıl yaşananlarla ilgili yaptığımız tespitler, bu yıl da aynen devam ediyor. Yeni bir gelişme yok” dedi.

Orman yangınlarıyla mücadelenin güçlüğüne dikkat çeken Özkara, dernek olarak mücadeleye katkı sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Özkara, yangın anını tartışmayı anlamlı bulmadığını, yangın öncesi çalışmaların önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Ülkemizin yaklaşık 23,1 milyon hektar ormanı var, bunun 12,5 milyon hektarı orman yangınlarına hassas bölgede yer alıyor. Biz eğer yangınlarla mücadele edeceksek, ortak çalışma anlayışlarını üretmemiz, sivil toplum örgütlerinin köprü görevine müsaade etmemiz lazım ama müsaade edilmiyor. Yangın öncesi çalışmalarında işbirliği yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve ilgili kurumlara çağrı yaptık ancak bakanlık yardım ve işbirliği teklifimizi zımni olarak reddediyor. Bizim prim yapmak istediğimizi iddia edenler var. Biz prim yapsak ne olur, yapmasak ne olur? Türkiye Ormancılar Derneği’nin amacı bellidir. Tuhaf bir yaklaşım görüyoruz, sanki biz başka bir ülkenin sivil toplum örgütüyüz.

Hüsrev Özkara

“Sadece rakamlarla, algılarla bu işi yürütmeye çalışan bir anlayış”

İklim krizinin etkisinin daha sınırlı olduğu yıllarda düşük olan orman yangınlarının iktidarın başarısı gibi sunulmaya çalışıldığını belirten Özkara, şimdilerde iklim krizi tehdidinin büyüklüğüne rağmen çok iyi mücadele edildiği algısı yaratılmasını eleştirdi. Özkara, “Orman yangınlarıyla mücadelede, yangın öncesinde otsu bitki, çalı gibi yanıcı maddenin ortamdan çıkarılması gerektiğini söyledik. Şu anda yanan Marmaris’te sahada, yanıcı maddeden çıkarılması için ne yapmışlar? Bu konularda ciddi bir çalışmanın yapılmadığını biliyoruz, sadece üretime endeksliler” dedi ve odun üretimi ve yapılaşma için ağaç kesimlerine dikkat çekti.

Yangın anında karadan müdahalenin önemine işaret eden ve bakanlığın bu yıl alınacağını açıkladığı beş bin personel ile ilgili bir gelişme olmadığını belirten Özkara, “Maalesef karşımızda duyarsız, güvensiz, sadece rakamlarla, algılarla bu işi yürütmeye çalışan bir anlayış var, bunu deşifre etmemiz gerekiyor” dedi. 

“Gölge etme başka ihsan istemez”

İklim krizi ile mücadele etmek için toplumun duyarlı hale gelmesinin ve kurumlar arası işbirliğinin önemli olduğunu vurgulayan Özkara, “algı yönetimi” için yangınla mücadelenin sekteye uğratılmasını şu sözlerle eleştirdi:  

Yangın sahasında yangın amirinin çalışmasını olumsuz etkileyecek bakan ya da çeşitli üst düzey yetkililerin, alana gelip yoğun bir şekilde bulunmaları doğru değil. Alanda çalışan arkadaşlarımızın, motivasyonunu, dikkatini, gücünü dağıtır. Üst düzey yetkililer, gözlemleyebilir, izleyebilir, bilgi alabilir kesinlikle bu çerçevede hareket etmelidir. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da bakanlar ordusu yangın alanına gidiyor. Bir laf var, ‘gölge etme, başka ihsan istemez’, burada o hoşgörüyü, desteği gösterelim. Sivil toplum örgütleriyle, belediyelerle birlikte nasıl bir çalışma düzeni oluşturulacağının ortaya konması lazım. Kaybettiğimiz değerler, hepimizin geleceği.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.