Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir insan kirpiği büyüklüğünde, diğerlerinden 50 kat daha büyük: İşte dünyanın en büyük bakterisi

Bilim insanları dünyanın en büyük bakterisini keşfetti. Yaklaşık 1 santimetre uzunluğundaki Thiomargarita magnifica, şu ana kadar keşfedilen tüm bakterilerden 50 kat daha büyük.

Bilim insanları Fransa’nın denizaşırı topraklarından Guadeloupe Adası’nda dünyanın en büyük bakterisini keşfetti. Sığ tropikal deniz bataklıklarında çürüyen mangrov ağacı yaprakları üzerinde bulunan bakteri, bir insan kirpiği büyüklüğünde ve şeklinde. Thiomargarita magnifica adı verilen bakteri, çıplak gözle de görülebiliyor.

Thiomargarita magnifica, Guadeloupe’daki Université des Antilles’de deniz biyolojisi alanında çalışan Profesör Olivier Gros tarafından keşfedildi. Gros, “Onları istiridye kabuklarına, yapraklara ve dallara, aynı zamanda cam şişelere, plastik şişelere veya iplere tutunmuş halde buldum” dedi.

Çalışmanın yazarlarından ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’ndan bilim insanı Jean-Marie Volland, bulunan bakterinin büyüklüğü hakkında şunları söyledi:

“Bu bakteri birçoğundan beş bin kat daha büyük. Bir bağlama oturtmak gerekirse şunu söyleyebilirim: Everest Dağı kadar uzun bir insanla karşılaşan bir insan gibi.”

Keşfedilen bu tek hücreli organizmanın herhangi bir tehlikesi olmadığı ve insanlarda hastalığa yol açmadığı belirtiliyor.

Keşifle ilgili makale dün (23 Haziran) Science dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.