Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taksim’deki Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi: 373 gözaltı

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın izin vermediği İstanbul LGBTİ+ 20. Onur Haftası Yürüyüşü için Sıraselviler Caddesi’nde toplanmak isteyenlere polis, Cihangir sokaklarında müdahale etti. Aralarında AFP muhabiri Bülent Kılıç’ın da bulunduğu 373 kişi gözaltına alındı.

Haber: Ali Deniz Çakır, Rona Şenol, Ufuk Çeri

Türkiye’nin birçok şehrinde LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerine yönelik yasak kararları alınırken, İstanbul’daki yürüyüş ve eylemlere de valilik ve kaymakamlıklar tarafından yapılan açıklamayla izin verilmeyeceği duyuruldu. Ancak LGBTİ+’lar, engelleme girişimlerine rağmen daha önce 17:00’de Beyoğlu’nda yapacaklarını açıkladıkları Onur Yürüyüşü’ne katılım çağrısında bulundu.

Taksim Meydanı’na çıkan Sıraselviler Caddesi’nde düzenlenecek yürüyüş öncesinde yine valilik talimatıyla bazı metro ve finüküler seferleri iptal edilirken polis, Beyoğlu’nda başta İstiklal ve Sıraselviler caddeleri olmak üzere pek çok sokak ve caddede barikatlar kurarak yoğun güvenlik önlemi aldı.

Bülent Kılıç’a ters kelepçeyle gözaltı

Onur Yürüyüşü öncesi Cihangir’de onlarca polis, sokaktaki yurttaşları abluka altına alarak gözaltılara başladı. Burada aralarında AFP muhabiri Bülent Kılıç’ında yer aldığı 20’ye yakın kişi gözaltına alındı. Polisin geçen yılki Onur Yürüyüşü’nde yere yatırarak boğazına bastırdığı Bülent Kılıç’a bu kez de ters kelepçe takılması dikkat çekti. Polis, kalkanlarla iterek gazetecilerin görüntü almasına da engel oldu. Zaman zaman bazı gazetecilerin de darp edildiği görüldü. Bolahenk Sokak ile Mebusan Yokuşu’nun kesiştiği noktada da polis eylemcilere müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Toplam gözaltı sayısının 200’ü geçtiği belirtildi. Gözaltına alınanlar Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Fotoğraf: Rona Şenol

LGBTİ+’ları hedef alan bir kişi uzaklaştırıldı

LGBTİ+’ların Sıraselviler Caddesi’ne ulaşmaya çalıştığı sırada, yürüyüşü durdurmaya çalışan bir kişi, grubun karşısına geçerek “Bu topraklar bizim. La İlahe İllallah” diye bağırdı. LGBTİ+’ların önünü kalkanlarla kapatan polis söz konusu kişiyi bölgeden uzaklaştırdı. LGBTİ+’ları hedef alan ve kendilerini Müdafaa-i İslam Hareketi olarak tanımlayan bir grup geçen günlerde “Aileni, Neslini ve Şehrini Koru Sapkınlığa dur de” ifadeleriyle eylem çağrısı yapmıştı. LGBTİ+’ları hedef alan grup, yürüyüşün yapılacağı bugün saat 14.53’te Taksim Camisi önünde toplanma çağrısında bulunmuştu. Beyoğlu Kaymakamlığı bu yürüyüşe de izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Basın açıklaması farklı noktalarda okundu

Sıraselviler Caddesi’ne çıkmalarına izin verilmeyen LGBTİ+’lar Beyoğlu’nun çeşitli yerlerinde LGBTİ+ Onur Haftası organizasyonunun basın açıklamasını okudu. Kabataş’taki açıklamayı Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu bir grup yaptı. Açıklamada “Kaybettiğimiz dostlarımızın, her yerde direnen lubunyaların sesleri kulaklarımızda, enerjileri coşkumuzda, cesaretleri direnişimizde. Her birimiz her birimize güç oluyoruz, birlikte güçlüyüz. Gücümüzü direnişimizden alıyoruz, direnmeye devam ediyoruz. Bizler her yıl haziran ayının son haftasında sokaklarda onurunu ve var oluşunu kutlayan LGBTİ+’lar olarak mücadelemizdeki ısrarımız, yarına duyduğumuz umut, birbirimizden aldığımız cesaret ve dayanışmayla buradayız. Vardık, varız, var olacağız” denildi.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, 18:00’de attığı “Dağılıyoruz aşkım” tweeti ile eylemin sona erdiğini duyurdu. Açıklamada “Dağılıyoruz aşkım, güvenli alanlara doğru geçebilirsiniz” denildi.

İstanbul Barosu: “Gözaltıları sonlandırın”

İstanbul Barosu, gözaltılarla ilgili yaptığı açıklamada “Barışçıl ve şiddet içermeyen hiçbir toplantı ve gösteri yürüyüşü ile etkinliğin yasaklanamayacağını ve barışçıl gösteriye katılanlara yönelik orantısız müdahalenin ve gözaltıların sonlandırılması gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

Beyoğlu Kaymakamlığı, yürüyüşü “infial yaratabileceği gerekçesiyle yasaklamıştı

Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceği şöyle açıklanmıştı:

“Sosyal medya üzerinde yapılan çalışmalarda İstanbulpride organizesinde, 20.06.2022 ve 26.06.2022 tarihleri arasında idaremiz dâhilinde muhtelif alanlarda ’30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’ konulu konser, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi, basın açıklaması, bildiri dağıtımı, toplantı, yürüyüş vb. etkinliklerin yapılacağı anlaşılmıştır. Sosyal medya üzerinde yer alan paylaşımlar göz önüne alındığında, yapılacak etkinliklerin bazı toplumsal duyarlılıklar nedeniyle toplumda infial uyandırabileceği, bu durumun toplumsal iç barışı tehdit edebileceği, etkinlikleri gerçekleştirecek grup/şahıslar ile vatandaşlarımız arasında sözlü ve fiziksel provokatif amaçlı olayların olabileceği, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının tehlikeye düşebileceği değerlendirilmektedir.

İlçemiz sınırları dâhilinde huzur ve güvenliğin, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. maddesinde ‘Bölge valisi, vali veya kaymakam, milli güvenlik kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla, belirli bir toplantıyı: bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir’ hükmü ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/e maddesinde ‘İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır’ hükmüne istinaden İstanbulpride organizesinde ’30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’ adı altında yapılacak toplantı, basın açıklaması, yürüyüş, bildiri dağıtımı vb. etkinliklerin, idaremiz dahilinde bulunan tüm açık ve kapalı alanlarda 20.06.2022 günü saat 00:01’den – 26.06.2022 günü saat 23:59’a kadar 7 (Yedi) gün süre ile yasaklanmıştır.”

373 gözaltı

Yürüyüş sırasında toplam 373 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltına alınanların ifade işlemleri tamamlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.