Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 132. gün: Putin Luhansk’ta zafer ilan etti, Ukrayna’nın yeniden inşası için 750 milyar dolar gerekiyor

Rusya’nın Lısıçansk kentini ele geçirmesinin ardından Ukrayna yeni bir savunma hattına çekildi. Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, ülkenin yeniden inşasının Rus oligarkların varlıklarıyla finanse edilmesi gerektiğini söyledi. Rusya’da idam cezasına mahkûm edilen İngiltere vatandaşı Aiden Aslin karara itiraz etti. Savaşın 132. gününde bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus birliklerinin Lısıçansk’ı ele geçirmesinin ardından Luhansk’ta zafer ilan etti ve Rus askerlerinin Ukrayna’da ilerlemeye devam edeceğini açıkladı. Putin, “Umuyorum ki Rus birliklerinin operasyonları Luhansk’ta olduğu gibi devam edecek” dedi.

Rus birlikleri dün (4 Temmuz) Ukrayna’nın Luhansk bölgesinde yer alan Lısıçansk kentini ele geçirmişti. İngiltere Savunma Bakanlığı savaşa dair günlük bilgilendirme raporunda konuya dair şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna birlikleri yüksek ihtimalle, büyük ölçüde ve mevcut planlar dahilinde iyi bir düzende çekildi. Severodonetsk-Lısıçansk’ta Ukrayna kontrolündeki bölgeler Rusya’nın üç taraftan saldırabileceği bir çıkıntı niteliğindeydi. Şimdi ise Ukrayna kuvvetlerinin daha düz ve savunmaya elverişli bir hatta çekilmesine yönelik gerçekçi bir şans mevcut.”

https://twitter.com/defencehq/status/1544192250720227331?s=21&t=wnKQBASpIB1h8dgsht8wnw

Raporda savaşın gidişatına yönelik ise “Donbas Muharebesi yavaş ilerlemeler ve Rusya’nın süreç boyunca şehirleri yerle bir eden topçu yığınağı ile özdeşleşti. Donetsk idari bölgesindeki çatışma da neredeyse kesinlikle bu minvalde devam edecek” denildi.

“Ukrayna’nın yeniden inşası için 750 milyar dolar gerekli”

İsviçre’de bir uluslararası konferansta konuşan Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, ülkesinin yeniden inşası için yaklaşık 750 milyar dolara ihtiyaç duyduklarını söyledi.  

Denis Şmihal

Rusya’nın dondurulan varlıklarının 300 ile 500 milyar dolar arasında olduğunu belirten Şmihal, “Toparlanmanın ana kaynağının Rusya ve Rus oligarklara ait dondurulmuş varlıklar olması gerektiğini düşünüyoruz. Rus yetkililer bu kanlı savaşı başlattı, bu toplu yıkıma sebep oldu ve bunun için sorumlu tutulmalılar” dedi.

Video konferans yöntemiyle konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Ukrayna’nın yeniden imarının “tek bir ulusun yerel bir görevi değil, tüm demokratik dünya için ortak bir görev” olduğunu söyledi.

İdam cezasına çarptırılan İngiltere vatandaşı Aiden Aslin karara itiraz etti

Rus işgalindeki Donbas’ta kurulan temsili bir mahkemede idama mahkûm edilen Aiden Aslin, alınan bu karara itiraz etti. Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk’teki bir mahkeme, günlerce süren duruşmaların ardından 9 Haziran’da Aiden Aslin ve Shaun Pinner isimli iki İngiltere vatandaşını “terörizm” suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırmıştı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.