Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada, 13,6 milyon doz AstraZeneca aşısını çöpe atacak

Kanada, yurtiçinde ve yurtdışında alıcı bulamadığı gerekçesiyle Oxford-AstraZeneca tarafından üretilen koronavirüs aşısının 13,6 milyon dozunu çöpe atma kararı aldı.

Kanada hükümeti 2020’de AstraZeneca ile 20 milyon dozluk bir koronavirüs aşısı sözleşmesi imzaladı. 2,3 milyon Kanadalı, Mart ve Haziran 2021’de en az bir doz aşı oldu. Kanada, 2021 yılının bahar aylarında ise AstraZeneca’nın kan pıhtılaşmasına yol açtığı gerekçesiyle Pfizer&BioNTech ve Moderna’dan aşı tedarik etmeye başladı.

Ottawa hükümeti Temmuz 2021’de, AstraZeneca’dan tedarik ettiği fakat kullanmadığı 17,7 milyon doz aşıyı bağışlamak istediğini kamuoyuna duyurdu. Kanada Sağlık Bakanlığı dün (5 Temmuz), aşıları başka ülkelere bağışlama çabalarına rağmen 13,6 milyon dozun süresinin dolduğunu ve çöpe atılması gerektiğini açıkladı. Bakanlık yetkilileri, karara gerekçe olarak, “Aşıya olan sınırlı talep ve alıcı ülke dağıtım ve emilim zorlukları nedeniyle bağış teklifimiz kabul edilmedi” dedi.

Kanada bugüne kadar, 4,8 milyon doz ve COVAX aşı paylaşım programından satın aldığı 4,1 milyon doz olmak üzere 8,9 milyon doz AstraZeneca aşısı bağışladı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.