Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pandora Kitabevi Beyoğlu’na veda ediyor | Ozan Kocatürk: “Uzun bir süre bu sokaktan geçmeyi düşünmüyorum”

Beyoğlu’nda 31 yıldır hizmet veren tarihi Pandora Kitabevi, 31 Temmuz’da Beyoğlu şubesini kapatacağını açıkladı.

Beyoğlu’ndaki Denizler Kitabevi’nin geçtiğimiz yıl ekonomik sebeplerle kapılarını kapatmasından sonra Pandora Kitabevi de Beyoğlu şubesini kapatma kararı aldı. Şubenin 31 Temmuz’da kapatılacağı duyuruldu. Şube Sorumlusu Ozan Kocatürk, kitabevinin kapanma nedenlerini “İstiklal Caddesi’nin dönüşümü, ekonomik kriz, kira artışı ve kitap fiyatları” şeklinde sıraladı.

Beyoğlu’nun simgesine dönüşmüştü

Pandora Kitabevi’nin bir simge haline geldiğini söyleyen Kocatürk, “Pandora 1980 sonrasında İstiklal Caddesi’nde açılan ilk kitabeviydi. Beyoğlu ve İstiklal Caddesi çevresi sakinleri için bir fırsat olmuş. İnsanlar 30 senedir aynı mahalleden aynı bakkala, manava gider gibi buraya gelmişler ve burayı içselleştirmişler. Böylelikle Pandora, İstanbul ve Beyoğlu çevresi için önemli bir yer haline gelmiş. Burayı içselleştirdikleri için kapandığını duyduklarında üzülüyorlar” dedi.

Pandora Kitabevi’nin kapanmasına İstiklal Caddesi’ndeki insan sayısının değişiminin de neden olduğunu belirten Kocatürk, kitap fiyatlarının artmasını şöyle değerlendirdi:

“Kitap fiyatları şu anda 100 liraya kadar dayandı. Yeni çıkan bir Türkçe kitabın fiyatı 100 lira civarında bu önemli bir rakam çünkü ben 15 liraya kitap sattığımı hatırlıyorum. Döviz kurunun bu kadar artması kâğıt ve matbaayı etkiliyor. O paralel olarak kitabın kapak fiyatını, perakendeyi etkileyerek bir zincir oluşturuyor. Üzerine ev sahibinin 4-5 kat civarı anormal kira artışı da olunca bu artık dayanılamaz bir maliyet oluşturdu. Biz de burayı kapatma kararı aldık. Sadece dolar artışı veya kiraya zam gelmesi yüzünden değil. Bu dört beş ayaklı bir faktör ve hepsinin bir araya gelmesi ile bu karar alındı. Bu zaten bir yıldır devam eden bir süreçti. Fiyat artışları ve satışların düşüşü hepsi üstüne tuz biber olunca aldığımız karar bu yönde oldu”.

Ülkedeki kitapçılar ekonomik sıkıntılar yüzünden kapanıyor

Türkiye’nin ilk online kitap satan sitesinin Pandora olduğunu ifade eden Kocatürk, “Pandora web sitesi ile online kitapçılıkla perakendeyi bir götürdü. Online kitapçılık hep arttı ama perakende de artıyordu. Ekonomik kriz, enflasyon, döviz artışı sokağa çıkan insanı ve sokakta dolaşan insanın popülasyonunu değiştirdiği için aslında kitapevleri satışlarda geriye gidiyor” diye konuştu.

Ülkenin dört bir yanında, kitapçıların ekonomik sıkıntılar yüzünden kapandığını vurgulayan Kocatürk ülkede kağıt fabrikası olmadığını ve bu durumun basılı yayını etkilediğini ifade etti. Kocatürk, “Bu ülkede kâğıt üretimi yok, Türkiye’de bir kâğıt fabrikası yok. Kitapçı, gazeteci, dergici kâğıdını dışarıdan almak zorunda kalıyor. Kitapçılar için kökleşmiş bir matbaa meselesi var. Çünkü mürekkep de kâğıt da dövize bağlı. Kâğıdı üretebildiğimizde belki matbaayı sübvanse edebileceğiz. Yani matbaa maliyetini düşürebileceğiz” dedi.

Nişantaşı ve Koç Üniversitesi’nde hizmete devam edecek

Pandemi döneminde Pandora’yı 3-4 ay kapatmak zorunda kaldıklarının altını çizen Kocatürk, “Zorlandık ama buraya kadar da getirebildik. Ben 2005 yılından beri buradayım. Buranın kapanması benim için kolay değil. Uzun bir süre bu sokaktan geçmeyi düşünmüyorum. Belki uzun süre İstiklal Caddesi’ne de çıkmam” açıklamasında bulundu.

Pandora Kitabevi, Nişantaşı ve Koç Üniversitesi şubelerinde hizmet vermeye devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.