Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hanedanlığın sonu: Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa askeri uçakla kaçtı, protestocular başbakanlık binasını bastı

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ekonomik kriz nedeniyle ülkede protestolar devam ederken askeri bir uçakla Maldivler’e kaçtı. Başbakan Ranil Wickremesinghe, Rajapaksa’nın kaçmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti. Wickremesinghe‘nin de istifa etmesini isteyen protestocular başbakanlık konutunu bastı.

Sri Lanka Hava Kuvvetleri, 73 yaşındaki Gotabaya Rajapaksa’nın eşi ve iki güvenlik görevlisi ile birlikte Maldivler’e uçtuğunu doğruladı. Rajapaksa’nın yerel saat ile 03:00 civarı Maldivler’in başkenti Male’ye ulaştığı belirtildi. Bir hükümet kaynağı, Reuters’a verdiği demeçte, Rajapaksa’nın, Maldivler’den başka bir Asya ülkesine geçeceğini söyledi.

Gotabaya Rajapaksa

Olağanüstü hal ilan edildi, protestocular başbakanlık binasını bastı

Başbakanlık ofisinden bir sözcü, Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Polis başbakanlık binası önünde toplanan ve binaya girmeye çalışan protestoculara göz yaşartıcı gaz attı ve tazyikli su sıktı.

Polisin engellerine rağmen başbakanlık binasını basan protestocuların, Sri Lanka bayrağı salladığı ve şarkılar söylediği görüldü.

Ülkede devam eden ekonomik kriz nedeniyle protestocular geçen cumartesi (9 Temmuz) günü başkanlık konutunu basmış ve Rajapaksa konutu terk etmek zorunda kalmıştı. Facebook’ta canlı yayınlanan videolarda, Rajapaksa’nın konutu içinde yüzlerce protestocunun bayrak salladığı, odaları bastığı ve Rajapaksa karşıtı sloganlar attığı görülmüştü.

İstifası bekleniyor

Ülkede devam eden protestoların ardından istifa etmeyi kabul eden Rajapaksa’nın bugün görevi bırakması bekleniyordu. Rajapaksa’ya yakın bir kaynak, günün ilerleyen saatlerinde bir istifa mektubu göndereceğini söyledi. Sri Lanka Anayasası’na göre şu anda devlet başkanlığı koltuğuna vekaleten Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin oturması bekleniyor. Fakat protestocular Wickremesinghe’nin de istifa etmesini talep ediyor.

Protestoculardan Buddhi Prabodha Karunaratne, “Akşama kadar devlet başkanı ya da başbakanın istifasını duymazsak, yeniden toplanır, parlamentoyu ya da başka bir hükümet binasını basmak zorunda kalırız” diye konuştu.

Kardeşi de Amerika’ya kaçtı

Devlet Başkanı Gotabaya’nın ardından kardeşi ve eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa da Sri Lanka’dan ayrıldı. Basil Rajapaksa’nın Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gittiği iddia ediliyor.

“Mücadelenin zaferi”

Rajapaksa’nın ülkeyi terk ettiği haberlerini duyan binlerce kişi, başkent Colombo’da sokaklara döküldü. Protestoların merkezi olarak bilinen Galle Face Green’de kutlamalar yapıldı ve “Mücadelenin zaferi” sloganı atıldı.

Fakat protestocular arasında Rajapaksa’nın ülkeyi terk etmesinden memnun olmayanlar da vardı. Nimal, “Bu karardan hoşlanmadık. Rajapaksa’yı burada tutmalıydık. Paramızı geri istiyoruz. Ve tüm hanedanlığı sadece çiftlik işi yapabilecekleri bir cezaevine tıkmak istiyoruz” dedi.

23 yaşındaki üniversite öğrencisi Reshani Samarakoon ise BBC’ye verdiği demeçte, Rajapaksa’nın kaçışını “Sri Lanka’nın ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş bir ülke olabileceğine dair bir umut” olarak değerlendirdi.

Rajapaksa’nın kaçışı, istifa edip dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından tutuklanma ve yargılanma riskini göze almak istemediği şeklinde yorumladı.

Sri Lanka’da aylardır her gün saatlerce süren elektrik kesintileri, temel gıda maddelerine ve ilaçlara ulaşımda zorluklar yaşanıyor. Sri Lankalılar, ülkede devam eden bu derin ekonomik krizden Başkan Rajapaksa ve yönetimini sorumlu tutuyor.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.