Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ekonomik kriz nedeniyle ülkede protestolar devam ederken askeri bir uçakla Maldivler’e kaçtı. Başbakan Ranil Wickremesinghe, Rajapaksa’nın kaçmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti. Wickremesinghe‘nin de istifa etmesini isteyen protestocular başbakanlık konutunu bastı.
Sri Lanka Hava Kuvvetleri, 73 yaşındaki Gotabaya Rajapaksa’nın eşi ve iki güvenlik görevlisi ile birlikte Maldivler’e uçtuğunu doğruladı. Rajapaksa’nın yerel saat ile 03:00 civarı Maldivler’in başkenti Male’ye ulaştığı belirtildi. Bir hükümet kaynağı, Reuters’a verdiği demeçte, Rajapaksa’nın, Maldivler’den başka bir Asya ülkesine geçeceğini söyledi.
Olağanüstü hal ilan edildi, protestocular başbakanlık binasını bastı
Başbakanlık ofisinden bir sözcü, Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Polis başbakanlık binası önünde toplanan ve binaya girmeye çalışan protestoculara göz yaşartıcı gaz attı ve tazyikli su sıktı.
Polisin engellerine rağmen başbakanlık binasını basan protestocuların, Sri Lanka bayrağı salladığı ve şarkılar söylediği görüldü.
Ülkede devam eden ekonomik kriz nedeniyle protestocular geçen cumartesi (9 Temmuz) günü başkanlık konutunu basmış ve Rajapaksa konutu terk etmek zorunda kalmıştı. Facebook’ta canlı yayınlanan videolarda, Rajapaksa’nın konutu içinde yüzlerce protestocunun bayrak salladığı, odaları bastığı ve Rajapaksa karşıtı sloganlar attığı görülmüştü.
- İzleyin: SriLanka | Başkanlık sarayı havuzunda yüzen protestocular
- Ekonomik krizin yaşandığı Sri Lanka’da protestocular başkanlık konutunu bastı, Devlet Başkanı Rajapaksa kaçtı
İstifası bekleniyor
Ülkede devam eden protestoların ardından istifa etmeyi kabul eden Rajapaksa’nın bugün görevi bırakması bekleniyordu. Rajapaksa’ya yakın bir kaynak, günün ilerleyen saatlerinde bir istifa mektubu göndereceğini söyledi. Sri Lanka Anayasası’na göre şu anda devlet başkanlığı koltuğuna vekaleten Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin oturması bekleniyor. Fakat protestocular Wickremesinghe’nin de istifa etmesini talep ediyor.
Protestoculardan Buddhi Prabodha Karunaratne, “Akşama kadar devlet başkanı ya da başbakanın istifasını duymazsak, yeniden toplanır, parlamentoyu ya da başka bir hükümet binasını basmak zorunda kalırız” diye konuştu.
Kardeşi de Amerika’ya kaçtı
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Devlet Başkanı Gotabaya’nın ardından kardeşi ve eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa da Sri Lanka’dan ayrıldı. Basil Rajapaksa’nın Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gittiği iddia ediliyor.
“Mücadelenin zaferi”
Rajapaksa’nın ülkeyi terk ettiği haberlerini duyan binlerce kişi, başkent Colombo’da sokaklara döküldü. Protestoların merkezi olarak bilinen Galle Face Green’de kutlamalar yapıldı ve “Mücadelenin zaferi” sloganı atıldı.
Fakat protestocular arasında Rajapaksa’nın ülkeyi terk etmesinden memnun olmayanlar da vardı. Nimal, “Bu karardan hoşlanmadık. Rajapaksa’yı burada tutmalıydık. Paramızı geri istiyoruz. Ve tüm hanedanlığı sadece çiftlik işi yapabilecekleri bir cezaevine tıkmak istiyoruz” dedi.
23 yaşındaki üniversite öğrencisi Reshani Samarakoon ise BBC’ye verdiği demeçte, Rajapaksa’nın kaçışını “Sri Lanka’nın ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş bir ülke olabileceğine dair bir umut” olarak değerlendirdi.
Rajapaksa’nın kaçışı, istifa edip dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından tutuklanma ve yargılanma riskini göze almak istemediği şeklinde yorumladı.
Sri Lanka’da aylardır her gün saatlerce süren elektrik kesintileri, temel gıda maddelerine ve ilaçlara ulaşımda zorluklar yaşanıyor. Sri Lankalılar, ülkede devam eden bu derin ekonomik krizden Başkan Rajapaksa ve yönetimini sorumlu tutuyor.