Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron’dan Uber Belgeleri açıklaması: “Gurur duyuyorum, yarın olsa yine yaparım”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ekonomi bakanlığı görevini üstlendiği sırada Uber’e nasıl gizlice yardım ettiği ve Uber yetkilileri ile arasındaki ilişkileri gün yüzüne çıkaran Uber Belgeleri ile ilgili sessizliğini bozdu. Macron, “Gurur duyuyorum. Yarın aynısı olsa yine yaparım” dedi.

Fransa’nın Crolles kasabasında düzenlenen bir etkinliğe katılan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Uber yetkilileri ile ilgili temasları ve lobicilik iddialarına yanıt verdi.

“Ben bir bakandım ve görevimi yaptım” diyen Macron, iş dünyası liderleriyle yaptığı görüşmelerin her zaman resmi olduğunu ve çalışanlarının da bu görüşmelere katıldığını söyledi.

Macron, “Fransa’da istihdam yarattıysam bundan büyük ölçüde gurur duyuyorum. Aynı durum bugün de olsa yarın da olsa yeniden yaparım” diye konuştu.

Macron son günlerde muhalefet tarafından “hükümetin görüşüne karşı bir Amerikan platformunun çıkarılarına hizmet eden bir bakan” olarak nitelendiriliyordu.

Uber Belgeleri nedir?

The Guardian’a sızdırılan ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’yla (ICIJ) paylaşılan The Uber Files’a (Uber Belgeleri) göre Uber, birçok ülkede yasaları çiğnedi, ülkelerin siyasi liderleriyle agresif bir lobicilik çalışmasına yöneldi ve sürücülerine yönelik şiddeti sömürdü.

ABD merkezli uluslararası ulaşım ağı şirketi ayrıca, birçok ülkede yüksek miktarda finansal kaynak aktararak ülkeleri stratejik yatırımcısı haline getirdi.

Belgelere göre, Uber hükümetlere dünya çapında yaygınlaşan uygulama tabanlı gig-ekonomi çalışma modelinin önünü açmak için yasaları yeniden yazmaları için baskı yaptı ve yetkililer birçok devlet başkanı ile yüz yüze görüştü. Bu liderlerden biri de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’du.

Belgeler, Macron’un, ekonomi bakanlığı yaptığı sırada ‘Uber’e nasıl gizlice yardım ettiğini ve Uber yetkilileri ile arasındaki ilişkileri de gün yüzüne çıkardı.

Macron ve Uber ilişkisini daha yakından öğrenmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.