Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlardan Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararına karşı Kadıköy’de eylem: “İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesi artık her birimiziz”

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal istemini reddetti. Karar ikiye karşı üç oyla alındı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Kadın Meclisleri ve kadın örgütleri İstanbul-Kadıköy’de Danıştay’ın kararını protesto etti. KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Danıştay’ın oyçokluğu ile verdiği bu karar hukuksuzdur, tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesi artık her birimiziz” dedi.

Cumhurbaşkanı kararıyla iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik açılan davanın duruşması Danıştay’da görüldü. Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal istemini oyçokluğuyla reddetti.

Kadın örgütleri, İstanbul-Kadıköy’de bir araya gelerek Danıştay’ın kararını protesto etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) temsilcisi Ayşen Ece Kavas, Danıştay’ın verdiği hukuksuz kararı tanımadıklarını belirterek, “Bu memlekette anayasayı yok saymak suç değil. Nefret saçmak, ayrımcılık yapmak suç değil ama gökkuşağı suç oldu. Biz bu hukuksuz kararı tanımıyoruz” dedi.

“Danıştay siyasi bir karar verdi

KCDP Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini vurgulayarak, “Direnmeye, mücadele etmeye devam etmek zorundayız. Danıştay hukuka uygun bir şekilde anayasaya sahip çıksın ve bir bütün olarak cumhurbaşkanının anayasanın üstünde hareket edemeyeceğini söylesin isterdik, tek kişiye, tek cumhurbaşkanına, tek adama istediği her şeyi yapamayacağını söylesin isterdik. Böyle olmadı çünkü siyasi bir kararla karşı karşıyayız. Danıştay 10. Daire oyçokluğu ile siyasi bir karar verdi” diye konuştu.

“Karamsar olmamıza gerek yok

Siyasi iktidarın gidişinin ellerinde olduğunu vurgulayan Ataselim şöyle devam etti:

“Hukuk tamamen öldü diyemeyiz. Biz hâlâ güçlüyüz. Eğer Danıştay 10. Daire’deki bütün hâkimler bu kararın altına imza atmış olsaydı, savcılar ‘Evet bu karar uygundur’ demiş olsaydı karamsarlığa kapılabilirdik. Ama karamsar olmamıza hiç gerek yok.

Seçim öncesinde oy kaygısı ile çeşitli esnemeler yapan siyasi iktidar söz konusu kadınların ve LGBTİ+’ların özgürlüğü olduğu zaman kararlarından hiç taviz vermiyorlar. Bu bize daha büyük bir sorumluluk yüklüyor. Demek ki bu siyasi iktidarın gidişi bizim ellerimizle olacak.”

Danıştay’ın oyçokluğu ile verdiği kararın hukuksuz olduğunu ve tanımadıklarını belirten Ataselim sözlerini şöyle tamamladı: “İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesi artık her birimiziz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.