Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahran’da üçlü zirve: İran ve Rusya, Türkiye’nin Suriye operasyonuna yeşil ışık yakacak mı?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İran’ın başkenti Tahran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya gelecek. Astana Süreci’ni oluşturan üç ülkenin liderlerinin görüşmesinde en önemli konu başlığı Suriye. Zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya lideri Putin ile ikili bir görüşme yapması ve bu görüşmedeki en önemli konunun ise Ukrayna limanlarından açılması planlanan tahıl koridoru olması bekleniyor.

Astana Süreci’ni oluşturan Türkiye, İran ve Rusya’nın liderleri bugün (19 Temmuz) yedincisi düzenlenecek Astana Süreci Zirvesi için İran’ın başkenti Tahran’da bir araya gelecek. Liderlerin akşam saatlerinde bir araya gelmesi ve zirvenin ardından ortak bir basın açıklaması yapmaları bekleniyor. 2017 yılında Suriye’deki sorunun çözülmesi için oluşturulan Astana Süreci’nde liderler, dünyayı etkisi altına alana koronavirüs salgını nedeniyle Eylül 2019’dan bugüne dek fiziki olarak bir araya gelemiyorlardı.

İzleyin: Putin’le resim vermek için bu zamanda Tahran’a gidilir mi?

Türkiye’nin olası askeri operasyonuna İran ve Suriye karşı çıkıyor

Bugünkü zirvenin en önemli gündem maddesinin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenleyeceği olası operasyon olması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin, Tel Rıfat ve Münbiç’in YPG’den temizlenmesi ve “güvenli bir bölge” oluşturulması için Suriye’nin kuzeyine bir askeri operasyon düzenleyeceğini duyurmuştu.

Fakat Türkiye’nin olası askeri operasyonuna Rusya ve İran sıcak bakmıyor. Türkiye’nin güvenliğinin her koşulda sağlanması gerektiğinin altını çizen Moskova ve Tahran, bölgedeki olası bir operasyonun Suriye’deki mevcut durumu bozabileceği uyarısını yapıyor.

24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgali ile tüm askeri gücünü Ukrayna’ya kaydırdığı bilinen Moskova, Türkiye’ye “Mevcut durumu daha da kötüleştirmeyin” uyarısında bulunuyor ve bölgede kurulan statükonun bozulmasını istemiyor. İran ise desteklediği Şii milis güçlerinin Suriye’nin kuzeyinde daha görünür olduğunu belirterek, Türkiye’nin olası operasyonuna karşı çıkıyor.

Ankara’nın düzenleyeceği olası operasyona başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere Batılı ülkeler de sıcak bakmıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin Suriye’ye yeni bir askeri operasyon düzenlemesinin bölgedeki riskleri artıracağını söylemişti.

İzleyin: Suriye’ye operasyon ihtimali & Erdoğan bu hamle ile neyi hedefliyor?

Türkiye’nin işaret ettiği bölgelere düzenlemek istediği operasyonun ayrıntıları önümüzdeki perşembe (21 Temmuz) günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınacak.

Savaşın ardından Putin ile ilk görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Rusya lideri Putin ile baş başa görüşmesi de bekleniyor. Ukrayna’nın işgalinden bu yana birçok kez telefonda görüşen iki lider, Tahran Zirvesi’nden önce yüz yüze görüşecek. Böylece Erdoğan, savaşın başlamasından bu yana Putin ile görüşen ilk ve tek NATO lideri olacak. Batılı ülkelerin yakından takip ettiği bu iki liderin görüşmesinde ana gündem maddesi, Rus ablukası nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılın Avrupa’ya ulaştırılması olacak.

24 Şubat günü başlayan Ukrayna’nın işgalinin ardından Ankara, iki ülke arasında dengeli bir diplomasi izlediğini belirtmişti. Tarafları Antalya ve İstanbul’da bir araya getiren Ankara, savaşın sona ermesi için bir arabuluculuk rolü üstlenmeye çalışmıştı. Fakat Rusya’nın özellikle Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaları yoğunlaştırması ve birçok sivilin hayatını kaybetmesi, iki ülke arasındaki ateşkes sürecinin de sona ermesine yol açmıştı.

Şimdi ise Ankara, Rus ablukası altında bulunan Ukrayna limanlarında bekleyen yaklaşık 25 milyon tahılın güvenli yollar ile Avrupa’ya ulaştırılması için bir diplomasi trafiği yürütüyor. Geçen hafta Rus ve Ukraynalı askeri heyetler, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türk yetkililerin de katılımıyla İstanbul’daki Kalender Kasrı’nda bir araya gelerek bölgeden açılacak bir tahıl koridorunun ayrıntılarını konuşmuş ve bazı teknik konularda uzlaşıya varılmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl zirvesinin ardından yaptığı açıklamalarda Rus ve Ukraynalı heyetlerin bu hafta bir kez daha bir araya geleceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bugün Putin ile yapacağı görüşmede bu konuyu gündeme getirmesi ve küresel gıda krizini önlemek için bir an önce söz konusu anlaşmaya imza atması gerektiğini söylemesi bekleniyor.

Rusya Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov da dün (18 Temmuz) yaptığı açıklamada, Putin-Erdoğan görüşmesindeki en önemli konunun Ukrayna tahılı olacağını söylemiş ve şöyle konuşmuştu: “Ukrayna’nın tahıl ihracatı Erdoğan ile görüşülecek. Halihazırda bu konu üzerinde çalışıyoruz. Ukrayna’nın tahıl ihracatını kolaylaştırmak için çabalarımız devam ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.