Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka: Askeri uçakla ülkeden kaçan Devlet Başkanı Rajapaksa’nın ardından yeni lider belli oldu

Derin bir ekonomik krizin yaşandığı Sri Lanka’da parlamento, askeri uçakla ülkeden kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın yerine yeni liderini seçti. Rajapaksa’nın ardından görevi devralan Başbakan Ranil Wickremesinghe, bugünden itibaren ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Wickremesinghe’nin seçilmesinin ardından ülkedeki protestoların devam edebileceği düşünülüyor.

Tarihinin en derin ekonomik krizini yaşayan ve aylardır devam eden protestolar sonucunda sarayının işgal edilmesinin ardından ülkeden kaçarak istifa eden Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın halefi belli oldu. Rajapaksa’nın istifasının ardından geçici olarak görevi üstlenen Başbakan Ranil Wickremesinghe, bugün Sri Lanka Parlamentosu’nda yapılan oylamayla ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

Ranil Wickremesinghe

Parlamentodaki 225 milletvekilinden 134’ünün oyunu alarak yeni devlet başkanı seçilen Wickremesinghe’nin rakibi Dullas Alahapperuma ise 82 oy aldı. Seçilmesinin ardından parlamentoda yaptığı konuşmada Wickremesinghe, Sri Lanka halkının çok zor bir durumda olduğunu söyledi ve “Önümüzde büyük zorluklar var” dedi. 73 yaşındaki Wickremesinghe, muhalefet partilerini de bu zor günlerde hükümet ile birlikte çalışmaya çağırdı.

İzleyin: Başbakanlık binasını basan protestocular

Sri Lanka’da hanedanlığın sonu

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ekonomik kriz nedeniyle ülkede protestolar devam ederken askeri bir uçakla önce Maldivler’e, sonra Singapur’a kaçmıştı. Başbakan Wickremesinghe, Rajapaksa’nın kaçmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmiş fakat Wickremesinghe‘nin de istifa etmesini isteyen protestocular başbakanlık konutunu basmıştı.

45 yıldır Sri Lanka siyasetinin içinde olan Wickremesinghe, daha önce iki kez devlet başkanlığı görevi için yarışmış ve altı kez başbakanlık görevini üstlenmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.